Senator iz Amerike: Ukrajina je koristila američko oružje za napade na Rusiju

Bidenova direktiva dopušta da se oružje koje isporučuje SAD koristi za napad na ruske snage koje napadaju ili se spremaju napasti

05.06.2024. 21:07
  • Podijeli:
francuska haubica Cezar, ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, rat u ukrajini, ukrajina - 28 dec 2022 - profimedia-65a93fd590ec9.webp Foto: Profimedia

Ukrajina je koristila američko oružje za napade unutar Rusije posljednjih dana, rekao je za AP američki senator i zapadni dužnosnik upoznat s tim pitanjem. 

Oružje je korišteno prema nedavno odobrenim smjernicama predsjednika Joea Bidena, dopuštajući korištenje američkog oružja za napade unutar Rusije u ograničenu svrhu odbrane Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Dužnosnik nije bio ovlašten javno komentirati osjetljivu stvar te je za AP govorio pod uvjetom anonimnosti. Republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote, član Senatskog odbora za oružane snage, potvrdio je napade američkim oružjem, ali nije rekao ko ga je o tome obavijestio.

Bidenova direktiva dopušta da se oružje koje isporučuje SAD koristi za napad na ruske snage koje napadaju ili se spremaju napasti. To ne mijenja američku politiku koja nalaže Ukrajini da ne koristi ATACMS koje je Amerika osigurala ili rakete dugog dometa i drugo streljivo za ofanzivne napade unutar Rusije, rekli su američki dužnosnici.

Ukrajinski dužnosnici pojačali su pozive SAD-u da dopusti snagama Kijeva da se brane od napada koji potječu s ruskog teritorija. Harkiv se nalazi samo 20 kilometara od ruske granice i našao se pod pojačanim ruskim napadom. U napredovanju u sjeveroistočnoj regiji Harkiva, ruske snage su iskoristile dugotrajno kašnjenje u dopuni američke vojne pomoći.

Osim toga, neadekvatna vojna proizvodnja Zapadne Evrope usporila je ključne isporuke na bojište za Ukrajinu. Jučer je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao novinarima da ne može potvrditi da je Ukrajina upotrijebila američko oružje na ciljeve u Rusiji.

"Jednostavno nismo u poziciji da iz dana u dan tačno znamo na što Ukrajinci pucaju. To je svakako na taktičkom nivou", kazao je Kirby.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()