Šef WHO-a se slomio govoreći o Gazi

Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je kao dijete proživio rat i čija su se djeca skrivala u bunkeru za vrijeme bombardiranja

26.01.2024. 14:00
  • Podijeli:
who-direktor-etiopija-anadolija.jpg

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je na prekid vatre i da se pronađe "istinsko rješenje" izraelsko-palestinskog sukoba, ocijenivši situaciju u Pojasu Gaze "paklenom".

Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je kao dijete proživio rat i čija su se djeca skrivala u bunkeru za vrijeme bombardiranja u ratu Etiopije s Eritrejom zbog granice, koji je trajao od 1998. do 2000., slomio se pod emocijama opisujući uvjete u Pojasu Gaze gdje je u izraelskom bombardiranju poginulo više od 25.000 ljudi.

"Zaista vjerujem zbog svojeg vlastitog iskustva da rat ne donosi rješenje,nego još više rata, više mržnje, više agonije, više uništavanja. Pa izaberimo mir i riješimo ovo pitanje politički, rekao je Tedros na sastanku Izvršnog odbora WHO-a u Ženevi tokom rasprave o zdravstvenoj krizi u Pojasu Gaze.

"Mislim da ste svi rekli rješenje s dvije države i tako dalje, i nadam se da će ovaj rat prestati i da će se pronaći istinsko rješenje, rekao je, dodajući da se situaciju u Pojasu Gaze “ne može opisati riječima”.

"Izjava glavnog direktora utjelovljuje sve što je krivo s WHO-om od 7. okotobra. Nije spomenuo taoce, silovanja, ubojstva Izraelaca niti militarizaciju bolnica i Hamasovo korištenje ljudi kao štitova", rekla je Meirav Eilon Shahar u komentaru poslanom Reutersu.

Optužila je WHO da je u “dosluhu s Hamasom”, rekavši da se pravi da ne vidi Hamasove vojne aktivnosti u bolnicama u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()