Scholz nije impresioniran Trumpovom objavom kandidature

Trump je izjavio da će učiniti treći pokušaj na predsjedničkim izborima, u objavi koja je prenošena uživo na Fox News u utorak

16.11.2022. 15:32
  • Podijeli:
Olaf Scholz_REUTERS-1665348758475.webp Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da nije impresioniran pokušajem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se ponovo kandiduje na izborima za predsjednika 2024., dodajući da to nije bilo tema razgovora na marginama samita G20 u Indoneziji.

Scholz je kazao da Trumpova objava nije bila impresivna jer se desila nakon međuizbora u Sjedijenim Državama, “u kojima a se pojedinac može nadati da, poput proteklih izbora, odluka o suprotstavljanju populizmu također može ostati moguća"

Aktuelni predsjednik Joe Biden je “veoma mudar, veoma iskusan političar” i značajan “euroatlantista” koji cijeni dobru saradnju između Evrope i Sjedinjenih Država, izjavio je Scholz u intervjuu za emitera priograma NTV.

Trump je izjavio da će učiniti treći pokušaj na predsjedničkim izborima, u objavi koja je prenošena uživo na Fox News u utorak.

Upitan tokom dana u razgovoru za Welt TV da li je Trumpova objava pokušaja reizbora komentirana na samitu G20 na Baliju, Scholz, koji je bio vicekancelar tokom Trumpovog boravka na vlasti, odgovorio je: “Najbolja vijest je da uopće nije”.

Transatlantski odnosi naglo su se pogoršali pod Trumpom, koji je u više navrata napadao Njemačku zbog njene izvozne moći i relativno malih ulaganja u vojsku unutar NATO saveza.

Najkon Bidenove izborne pobjede u prošloj godini, Scholz je izjavio da bi Trump trebao napustiti položaj prije inauguralnog dana i da je on odgovoran za nemire na Capitol Hillu njegovih pristalica u kojima je povrijeđeno više od 140 policajaca i koji su doveli su do nekoliko pogibija, prenosi Reuters.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()