Rusija prijeti NATO-u "direktnim ratom"

Nakon niza incidenata u Crnom moru

28.06.2024. 18:08
  • Podijeli:
more crno screenshot-667edaca3f473.webp Foto: Screenshot / X-com

Rusija je zaprijetila zapadnim zemljama "direknim sukobom" zbog "intenziviranja" letova američkih vojnih dronova iznad Crnog mora, u blizini Ukrajine, nekoliko dana nakon prvih prijetnji Washingtonu zbog ukrajinskog napada na Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Moskva smatra da pružanje pomoći Kijevu u obliku oružja, prikupljanja obavještajnih podataka i identificiranja meta na ruskom teritoriju čine SAD i njihove saveznike stranama u sukobu u Ukrajini.

Letovi američkih dronova "povećavaju vjerovatnoću incidenata u zračnom prostoru s ruskim avionima, što povećava rizik od direktnog sukoba između Sjevernoatlantskog saveza i Ruske Federacije", upozorilo je rusko ministarstvo odbrane u priopćenju.  

"Zemlje NATO-a bit će za to odgovorne", upozorilo je ministarstvo, dodajući da je ministar odbrane Andrej Belousov naredio glavnom štabu da "poduzme mjere kako bi se brzo odgovorilo na provokacije".

Jer, po ruskom ministarstvu, američki dronovi služe za "izviđanje i određivanje meta za precizno oružje koje je Zapad dao ukrajinskim oružanim snagama".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()