Rusija pokušala mobilizovati 26 uzbekistanskih radnika

Vojni pozivi upućeni su uzbekistanskim radnicima u pogonu za preradu otpada u ruskom gradu Orelu, a problem je na kraju riješen.

Autor: UNA HR
27.10.2022. 20:31
  • Podijeli:
ruski vojnik_REUTERS-1666894396336.webp Foto: Reuters

Ruske su vlasti pokušale mobilizirati i uzbekistanske radnike koji rade u Rusiji i, kako tvrde mediji, poslati ih na ratište u Ukrajinu.

Prema tvrdnjama uzbekistanskih radnika, koji su zatražili pomoć svog veleposlanstva u Moskvi, vojne vlasti u ruskom gradu Orelu poslale su ovoga tjedna pozive za mobilizaciju radnicima zaposlenima u pogonu za preradu otpada EcoCity.  

Radnici snimili video u kojem pokazuju uzbekistanske putovnice  

Riječ je, piše Reuters, o ukupno 50 radnika. No, polovina njih, odnosno njih 26, su Uzbekistanci, a ne Rusi.

Uzbekistanski radnici u orelskom pogonu za preradu otpada snimili su video na kojem su pokazali uzbekistanske putovnice. Od uzbekistanskog predsjednika Šarkata Mirzijojeva zatražili su da se zauzme za njih, budući da nisu ruski državljani. Video su prikazali lokalni mediji u Orelu.

Pozivi upućeni 'greškom'

Iz uzbekistanskog veleposlanstva u Moskvi potvrdili su da su mobilizacijski pozivi upućeni na adrese 26 uzbekistanskih radnika u Orelu. Pojasnili su da su im pozivi za mobilizaciju upućeni "greškom", kao i da je problem riješen.

Prema tvrdnja lokalnih medija, već je bilo slučajeva da su pozivi za mobilizaciju upućivani Uzbekistancima koji rade u Rusiji. Procjenjuje se da u Rusiji radi oko milijun Uzbekistanaca.

Uzbekistanci se ne smiju pridruživati stranim vojskama

Prema zakonima Uzbekistana, pridruživanje uzbekistanskih državljana stranim vojskama je kazneno djelo.

Uzbekistan je srednjoazijska država koja je nastala krajem 1991. godine na razvalinama SSSR-a.

Uzbekistan vezan uz Rusiju, ali nema vojnih obveza prema njoj

Iako je ruski utjecaj u Uzbekistanu snažan, Uzbekistan nije član ni Euroazijske ekonomske unije (EAEU), čija je najveća i najznačajnija članica Rusija, kao ni proruskog vojnog bloka CSTO, odnosno ODKB, kako glasi njegova ruska kratica.

Ipak, Uzbekistan je član Zajednice neovisnih država (ZND), labavog saveza većine bivših sovjetskih republika, kao i Šangajske organizacije za suradnju. No, članstvo ni u jednoj od tih dviju organizacija ne podrazumijeva bilo kakve vojne obveze prema Rusiji ili nekoj drugoj državi.

U dosadašnjem rusko-ukrajinskom ratu, Uzbekistan se nastojao držati neutralno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()