Raste napetost na granici Finske i Rusije: Graničari pregovaraju, a migranti pristižu na biciklima

Kako su navele finske granične službe, na graničnom prijelazu Vartius koji se nalazi na jugoistoku Finske, počela je izgradnja privremenih ograda na granici sa Rusijom

19.11.2023. 21:38
  • Podijeli:
lapenrata, finska, granični prelaz s rusijom, granica finske i rusije, 19 nov 2023 - foto AP Photo Sergei Grits Tanjug-6559fce4695f7.webp Foto: AP Photo/Sergei Grits/Tanjug

Migrantska kriza koja je eskalirala u noći s petka na subotu na granici Rusije i Finske i dalje stvara velike probleme, a čini se kako su se države odlučile i na donošenje znatno radikalnijih mjera.

Kako su navele finske granične službe, na graničnom prijelazu Vartius koji se nalazi na jugoistoku Finske, počela je izgradnja privremenih ograda na granici sa Rusijom.

"U neposrednoj blizini barijera grade se zaštitni objekti, odnosno privremene barijere na državnoj granici. Ovom mjerom želim osigurati funkcionisanje graničnog prijelaza. Oružane snage pomažu graničarima", rekao je komandant granične službe Jouko Kinnunen.

S druge strane, ruski mediji su saopćili kako su ruski i finski graničari započeli pregovore o situaciji sa migrantima.

"Neki od njih koji su prešli granicu nisu zatražili azil. U novembru je više od 400 ljudi stiglo preko granice s Rusijom i zatražilo azil u Finskoj. Finske vlasti smatraju kako je ilegalni ulazak migranata omogućila Rusija", piše Kommersant.

Prema onome što navode finski mediji, migranti koji stignu blizu kontrolnog punkta dobijaju bicikle od ruskih graničnih službi kako bi nastavili svoj put prema Finskoj.

"Medij Yle je locirao migrante na ruskom graničnom prijelazu koji se nalazi 50 kilometara istočno od finske granice u blizini grada Kostamus. Migranti se okupljaju upravo na ovom mjestu", piše Yle.

Povodom cijele situacije nezadovoljstvo su izrazili i građani koji žive u pograničnom području, a od kojih mnogi imaju i rusko državljanstvo.

"Spaja nas zajednička tuga i problem. Nećemo moći da vidimo naše najmilije u Rusiji. Naš glavni zahtjev vladi je da se na neki način otvori barem jedan od graničnih prijelaza na jugoistoku Finske kako bi tamo mogli stići oni koji imaju suštinsku potrebu da pređu na drugu stranu", rekla je Katja Marova, jedna od onih koja učestvuje u protestima.

Ministar odbrane Finske Antti Hakkanen izjavio je kako Rusija koristi sva sredstava hibridnog utjecaja kako bi destabilizovala zapadne zemlje, uključujući i Finsku.

"U pozadini postoje jasni znaci da Wagner djeluje po nalogu Rusije kako bi ubrzao migrantsku krizu u Evropi", poručio je ministar odbrane.

Također, brojni finski analitičari su naglasili kako postoji velika šansa da se pripadnici Wagnera infiltriraju među migrante koji traže azil u Finskoj te da na taj način pokušavaju destabilizovati ovu državu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()