Putin potpisao zakon: Mobilizacija elektronskim putem

Prema novom zakonu, obavijesti lokalnih vojnih ureda i dalje će se slati poštom, ali će se smatrati valjanima od trenutka kada budu postavljene na državni portal

15.04.2023. 11:20
  • Podijeli:
Vladimir Putin_Foto Tanjug_Vladimir Astapkovich_Sputnik_Kremlin Pool Photo via AP-641a1494e63b5.webp Foto: Tanjug / Vladimir Astapkovich / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se vlastima dopušta izdavanje elektronskih obavijesti o mobilizaciji regrutima i rezervistima. Ranije se obavijest morala lično dostavljati onima koji su pozvani na dužnost.

Prema novom zakonu, obavijesti lokalnih vojnih ureda i dalje će se slati poštom, ali će se smatrati valjanima od trenutka kada budu postavljene na državni portal.

Ranije su mnogi Rusi izbjegavali regrutacije tako što se nisu pojavljivali na svojim zabilježenim adresama. Novi zakon zatvara tu prazninu u očitom nastojanju da se Kremlju omogući da brzo pojača vojsku prije nadaleko očekivane ukrajinske protuofanzive u nadolazećim tjednima.

Primaocima koji se ne pojave na servisu bit će zabranjeno napuštanje Rusije, bit će im suspendirane im vozačke dozvole, te zabranjena prodaja stanova i druge imovine.

Prijedlog zakona koji je potpisao Putin objavljen je u službenom registru vladinih dokumenata. Kritičari Kremlja i aktivisti za ljudska prava osudili su zakon kao korak prema "digitalnom zarobljeničkom logoru" koji daje velike ovlasti vojnim uredima za regrutacije.

Ljudmila Narusova, udovica bivšeg gradonačelnika Sankt Petersburga Anatolija Sobčaka, bila je jedina članica parlamenta koja je govorila protiv ove mjere kada je Vijeće Federacije, gornji dom parlamenta, razmatralo prijedlog zakona u srijedu.

Narusova, čiji je suprug nekada bio predsjednikov mentor, tvrdila je da je prijedlog zakona u suprotnosti s ustavom zemlje i raznim zakonima, te se oštro usprotivila njegovom ishitrenom usvajanju.

Brzo donošenje zakona potaknulo je strahove da će vlada pokrenuti još jedan val mobilizacije nakon one koju je Putin naredio u jesen.

Ruske vlasti negiraju da se planira još jedna mobilizacija. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je ove sedmice da je ta mjera potrebna kako bi se pojednostavio zastarjeli sustav pozivanja s obzirom na nedostatke koji su otkriveni djelomičnom mobilizacijom prošle jeseni.

"Bilo je puno nereda u vojnim uredima za regrutacije. Svrha prijedloga zakona je raščistiti ovaj nered i učiniti sisitem modernim, učinkovitim i pogodnim za građane", kazao je Peskov.

Putin je u septebru najavio poziv 300.000 rezervista nakon što je ukrajinska protuofanziva potisnula ruske snage iz područja na istoku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()