Poljska: Ponovo uspostaviti granične kontrole s Mađarskom

Zaustaviti ilegalni prelazak migranata

01.10.2023. 18:35
  • Podijeli:
ukrajina-izbjeglice-slovacka-02-unian.jpg

Slovačka treba da ponovo pokrene granične kontrole sa Mađarskom kako bi zaustavila priliv ilegalnih migranata, rekao je danas Robert Fico, čija je stranka pobijedila na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

On je dodao da će to pitanje biti jedan od prioriteta njegove potencijalne vlade.

Fico i njegova stranka SMER-SSD pobijedili su na jučerašnjim izborima nakon što su osvojili skoro 23 odsto glasova.

Fico je vodio snažnu kampanju protiv ilegalne migracije, kritikujući prelaznu vladu što nije učinila više i što nije suspendovala evropska šengenska pravila "otvorene granice".

Trostruki bivši premijer rekao je da su potrebne kontrole duž cijele slovačke granice sa Mađarskom.

"Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba kojom se obnavljaju granične kontrole sa Mađarskom", rekao je Fico na konferenciji za novinare, dodajući da to neće biti lijep prizor i da će biti potrebna sila.

Sve veći priliv ilegalnih migranata registrovan je Slovačkoj, koji se kreću ka NJemačkoj i zpadnoj Evropi, obezbeđujući političku "hranu" političarima u regionu koji žele da iskoriste ovo pitanje kod glasača.

Migranti, uglavnom mladići sa Bliskog istoka i iz Avganistana, mahom dolaze takozvanom balkanskom rutom, ulazeći u Mađarsku iz Srbije uprkos čeličnoj ogradi koju je mađarski premijer Viktor Orban podigao nakon migracione krize 2015. koja je potresla Evropu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()