Podoljak: Kijev ne može pristati na mirovni plan za Ukrajinu koji su predložili Trumpovi savjetnici

Savjetnik Zelenskog

26.06.2024. 19:00
  • Podijeli:
mihailo podoljak, 19 jul 2023 - profimedia-664216b28acd5.webp Foto: Profimedia

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak izjavio je da Kijev ne može pristati na plan mirovnog rješenja koji su predložili savjetnici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Reuters.

Kako prenosi novinska agencija, Podoljak je kazao da je zamrzavanje neprijateljstava na osnovu postojeće linije razdvajanja "čudno" i ponovio da Kijev samo promovira formulu mira predsjednika Vladimira Zelenskog.

Ranije je Reuters javio da su Trumpovi savjetnici Keith Kellogg i Fred Fleitz predložili povlačenje američke podrške Ukrajini ako Kijev odbije da pregovara s Moskvom. Također su naznačili da bi SAD trebale povećati svoju pomoć Ukrajini ako Rusija odbije da pregovara.

Prema riječima savjetnika, Rusija bi se mogla uvjeriti da zauzme mjesto za pregovaračkim stolom ako joj se pruže uvjeravanja da će Ukrajina odustati od pridruživanja NATO-u u skorije vrijeme. U međuvremenu, Trumpovi savjetnici predložili su da bi mirovni sporazum trebao uključiti režim prekida vatre zasnovan na postojećoj liniji fronta.

Prema Fleitzu, Ukrajina ne bi trebala službeno ustupiti teritoriju Rusiji, iako je malo vjerovatno da će Kijev kratkoročno povratiti kontrolu nad cijelom teritorijom. Također je napomenuo da bi "mir" zahtijevao da se Kijevu pruže dodatne sigurnosne garancije, što bi uključivalo davanje Kijevu oružja. Savjetnik je naglasio da je Trump pozitivno ocijenio plan, ali da se ne slaže sa svim detaljima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da plan koji su predložili Trumpovi savjetnici za rješavanje sukoba u Ukrajini treba da uzme u obzir situaciju na bojnom polju. Ponovio je da je Rusija uvijek bila i da će biti otvorena za pregovore, podsjetivši da je predsjednik Vladimir Putin nedavno iznio mirovnu inicijativu, koju nisu prihvatili ni Zapad ni Ukrajina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()