Optužbe: Očekuje se da će se Trump predati vlastima u Miamiju u utorak u 15 sati

Na Fox News Digitalu u četvrtak navečer rekao je da se neće izjasniti krivim

09.06.2023. 17:15
  • Podijeli:
donald trump reuters-645c7debf3b0d.webp Foto: Reuters

Donald Trump priprema se za svoje drugo suđenje u dva mjeseca nakon što je saznao da će se suočiti sa sedam saveznih optužbi u vezi s njegovim nepravilnim rukovanjem povjerljivim dokumentima.

Očekuje se da će se Trump predati vlastima u Miamiju u utorak u 15 sati, iako su tačne optužbe s kojima će se suočiti još uvijek nejasne jer je optužnica od sedam točaka pod pečatom.

Na Fox News Digitalu u četvrtak navečer rekao je da se neće izjasniti krivim.

Nakon što je vijest o optužnici izašla u javnost, Trumpovi saveznici okupili su se u njegovu odbranu dok su se SAD spremale za neviđeni spektakl bivšeg predsjednika koji je prisiljen braniti se od federalnih krivičnih optužbi.

Do razvoja događaja dolazi samo dva mjeseca nakon što se Trump izjasnio nevinim po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije u nepovezanom slučaju zbog isplata tajnog novca tokom izbora 2016. godine.

Optužbe koje je podigao ured posebnog tužitelja Jacka Smitha na saveznom okružnom sudu u Miamiju uključuju namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj obrani, ometanje pravde, zavjeru, lažne izjave i prikrivanje prema članu 18 američkog kaznenog zakona, prema osobi poznatoj s materijom.

Smith, kojeg je imenovao državni tužitelj Merrick Garland, više od godinu dana istražuje je li Trump svjesno držao povjerljive podatke u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi i pokušao sakriti te dokumente od ministarstva pravosuđa nakon što su vlasti izdale sudski poziv za njihov povratak.

Sam Trump potvrdio je optužnicu u objavi u četvrtak navečer na svojoj platformi društvenih medija Truth Social, napisavši: "Ovo je doista "mračan dan" za Sjedinjene Američke Države."

U videu objavljenom na platformi nedugo nakon toga, Trump je zanijekao bilo kakvu krivnju i obrušio se na svoje političke suparnike. "Ja sam nevin čovjek", rekao je Trump u videu. "Nisam učinio ništa loše."

Iako je tačna priroda optužbi ostala nejasna, Trumpovi republikanski saveznici na Capitol Hillu brzo su stali u njegovu odbranu, napadajući istragu kao slučaj političkog progona. Mnogi republikanci užurbano su primijetili da je Joe Biden također pod istragom posebnog tužitelja zbog navodnog zlouporabe povjerljivih dokumenata, ali su zanemarili spomenuti da je Trump, za razliku od Bidena, primio sudski poziv za povjerljive dokumente zbog zabrinutosti da je namjerno zatajio neke materijale od federalnih vlasti.

"Danas je doista mračan dan za Sjedinjene Američke Države. Ja i svaki Amerikanac koji vjeruje u vladavinu prava stojimo uz predsjednika Trumpa protiv ove teške nepravde. Republikanci u Zastupničkom domu smatrat će odgovornim ovo drsko korištenje moći oružjem", rekao je Kevin McCarthy, predsjednik Predstavničkog doma republikanaca.

Trumpov najkonkurentniji suparnik za republikansku nominaciju, guverner Floride Ron DeSantis, također je osudio postupke ministarstva pravosuđa.

"Korištenje saveznih snaga za provođenje zakona predstavlja smrtnu prijetnju slobodnom društvu. Godinama smo svjedoci neujednačene primjene zakona ovisno o političkoj pripadnosti. Zašto ste tako revnosni u progonu Trumpa, a tako pasivni prema Hillary ili Hunteru? Usmjeravanje federalnih snaga za provođenje zakona predstavlja smrtnu prijetnju slobodnom društvu", napisao je na Twitteru.

No demokrati su tu vijest smatrali potvrdom da vlasti ponovno traže da Trumpa pozove na odgovornost za njegove nezakonite radnje.

"Trumpova očigledna optužnica za višestruke optužbe koje proizlaze iz njegovog zadržavanja povjerljivih materijala još je jedna potvrda vladavine prava. Četiri godine se ponašao kao da je iznad zakona. Ali treba ga tretirati kao i svakog drugog prekršitelja zakona. I danas je to bio", rekao je zastupnik Adam Schiff, demokrat iz Kalifornije na Twitteru.

Najnovija optužnica znači da će se Trump suočiti s optužbama u najmanje dvije jurisdikcije dok se sljedeće godine želi vratiti u Bijelu kuću. Trump i dalje vodi u anketama republikanskih primarnih izbora, čak i nakon što je ranije ove godine optužen u slučaju utaje novca.

Za sada nema znakova da su republikanski glasači na primarnim izborima spremni masovno napustiti Trumpa, unatoč njegovim brojnim pravnim obvezama. Zemlja će uskoro saznati je li prijetnja federalnom osudom dovoljna da Trumpu oduzme status favorita na republikanskim predizborima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()