Odobren prvi kućni test koji otkriva i covid i gripu

Ovlašteno je za samostalnu upotrebu svih osoba starijih od 14 godina

01.03.2023. 12:23
  • Podijeli:
korona-testiranje-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila prvi kućni test koji pacijentima može otkriti imaju li gripu i/ili Covid-19.

Test koristi jedan bris nosa koji ste sami uzeli i može dati rezultate za otprilike pola sata. U SAD-u se prodaje bez recepta.

Ovlašteno je za samostalnu upotrebu svih osoba starijih od 14 godina, a mogu ga koristiti i odrasle osobe u svrhu testiranja djece starije od 2 godine.

Test može identificirati negativan rezultat za virus tipa A koji uzrokoje gripu s više od 99 posto tačnosti i pozitivan rezultat s više od 90 posto tačnosti. Sto posto je tačan za negativne covid uzorke i više od 88 posto tačan za pozitivne rezultate, piše CNN.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()