Nova pravila za njemačko državljanstvo: Aplikanti moraju potvrditi pravo Izraela na postojanje

Zakon stupio na snagu u četvrtak

28.06.2024. 20:47
  • Podijeli:
njemacka izrael migranti reuters-655b757a0244f.webp Foto: Reuters

Osobe koje podnose zahtjev za naturalizaciju u Njemačkoj sada će morati potvrditi pravo Izraela na postojanje, prema izmjenama zakona o državljanstvu zemlje.

Zakon, koji je stupio na snagu u četvrtak, dio je veće reforme državljanstva iz Berlina dok se vlada bori s rastućim antisemitizmom, porastom popularnosti krajnje desnice i žestokom raspravom o odgovoru Njemačke na izraelski rat u Gazi, prenosi CNN.

Državni ispit za naturalizaciju sada će uključivati ​​niz novih pitanja, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

“Kao odgovor na sve veći antisemitizam u Njemačkoj, popis pitanja u testu naturalizacije je proširen. Dodana su nova ispitna pitanja o temama antisemitizma, prava države Izrael na postojanje i židovskog života u Njemačkoj”, navodi se.

Rat u Gazi i snažna podrška Berlina Izraelu potaknuli su mnoge rasprave u Njemačkoj. Nakon napada 7. oktobra, njemački zastupnici, uključujući kancelara Olafa Scholza, ponovili su da je sigurnost Izraela “državni razlog” Njemačke, odnosno pitanje nacionalnog interesa.

Ali drugi glasovi u zemlji optužuju vlasti da su otišle predaleko, kršeći prava propalestinaca na slobodu govora i slobodu okupljanja.

Kao dodatak složenoj slici, Njemačka ima najveću palestinsku dijasporu u Europi, koja se procjenjuje na 300.000. Zastupnica njemačkih Zelenih Lamya Kaddor prethodno je rekla za CNN da su se muslimanske zajednice u Njemačkoj osjećale izopćenima u svjetlu događaja na Bliskom istoku.

Zakon se uvodi u cijeloj zemlji nakon što je istočna država Saska-Anhalt također zahtijevala od podnositelja zahtjeva za državljanstvo da priznaju pravo Izraela na postojanje u decembru.

Provedbu zakona na federalnoj razini zagovarala je stranka desnog centra Kršćansko-demokratska unija (CDU) prošle godine. Ideja je također dobro primljena u drugim strankama u Bundestagu.

Izmjenama je ubrzan i postupak dobivanja državljanstva. Oni koji rade u Njemačkoj i smatraju se “dobro integriranima” sada mogu dobiti državljanstvo nakon samo pet godina umjesto osam.

Kandidati se više ne moraju odreći državljanstva svoje prethodne zemlje – nešto što je prije bio uvjet u Njemačkoj za migrante prve generacije.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser pozdravila je promjene od četvrtka kao “predanost modernoj Njemačkoj”.

“Ko god dijeli naše vrijednosti i trudi se sada može brže dobiti njemački pasoš i nije dužan odreći se dijela svog identiteta s prijašnjim državljanstvom”, nastavila je i dodala:

“Također smo jasno rekli: ko god ne dijeli naše vrijednosti, neće moći dobiti njemački pasoš. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju i učinili zakon mnogo jačim nego prije. Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema čovječanstvu isključuju naturalizaciju. Za to nema tolerancije“.

Reforma dolazi nakon što je novi izvještaj RIAS-a, organizacije koja prati antisemitizam u Njemačkoj, otkrilo da su antisemitski incidenti u zemlji porasli za oko 83% prošle godine, značajno porasli nakon napada na Izrael 7. oktobra i izraelske osmomjesečne vojne ofenzive u Gazi . Ti incidenti uključuju sve od antisemitskih grafita, preko prijetnji do nasilnih napada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()