Nepoznata epidemija odnijela devet života na sjeveru Kenije

Većina smrtnih slučajeva zabilježena je na pašnjacima, što je izazvalo zabrinutost među lokalnim zajednicama i zdravstvenim službenicima

12.05.2023. 22:27
  • Podijeli:
kenija-638b630145c43.webp Foto: Anadolija

U protekle dvije sedmice devet osoba je preminulo zbog izbijanja misteriozne bolesti u okrugu Marsabit na sjeveru Kenije, potvrdile su vlasti.

Navodi se da je više od 80 ljudi teško oboljelo nakon što se bolest pojavila u oblasti Kargi u Loiyangalaniju.

Većina smrtnih slučajeva zabilježena je na pašnjacima, što je izazvalo zabrinutost među lokalnim zajednicama i zdravstvenim službenicima.

"Do sada smo izgubili devet ljudi, a najmanje 80 drugih je vezano za krevet u selima zbog izbijanja misteriozne bolesti. Apelujem za hitnu intervenciju", rekao je lokalni vođa u Kargiju, viši načelnik Moses Galoro.

Prema njegovim riječima, među preminulima je šest odraslih i troje djece starosti od jedne do tri godine.

Oboljeli imaju simptome slične gripi i malariji uključujući jake glavobolje i žutilo očiju.

Zdravstvene vlasti u Marsabitu kažu da neumorno rade na identifikaciji uzroka bolesti, te da pruže neophodnu medicinsku pomoć oboljelima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()