Napad u Rusiji: Ubijeno 15 policajaca, svećenik i zaštitar, likvidirano i šest napadača

Nadležni su saopćili da je šest napadača likvidirano, a policija traga za ostalima

24.06.2024. 09:29
  • Podijeli:
Rusija-dagestan_napad_foto_YT-667903f04b3a7.webp Foto: YouTube/@guardiannews

U napadima na policajce, crkve i sinagoge u ruskoj sjevernokavkaskoj republici Dagestan ubijeno je najmanje 15 policajaca, svećenik i zaštitar.
Naoružani napadači izvršili su napade u gradovima Derbent i Mahačkalu na pravoslavni praznik Duhova, piše BBC.

Nadležni su saopćili da je šest napadača likvidirano, a policija traga za ostalima.

Napadači nisu identificirani, ali Dagestan je u prošlosti bio poprište napada radikalnih islamističkih grupa.

Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vide se ljudi u tamnoj odjeći kako pucaju na policijska vozila prije nego što je na mjesto događaja stigao konvoj vozila hitne službe.

U Derbentu, domu drevne židovske zajednice, naoružani napadači napali su sinagogu i crkvu, koje su zatim zapaljene.

U Dagestau, jednom od najsiromašnijih dijelova Rusije, većinska populacija su muslimani.

Između 2007. i 2017. organizacija nazvana Kavkaski emirat, a kasnije Islamski emirat Kavkaza, organizirala je napade u Dagestanu i susjednim ruskim republikama Čečeniji, Ingušetiji i Kabardino-Balkariji.

Nakon napada na dvoranu Crocus City Hall u blizini Moskve u martu ove godine, ruske vlasti su uprle prstom u Ukrajinu i Zapad, iako je odgovornost preuzela skupina tzv. Islamska država.

Predsjednik Vladimir Putin insistirao je da "Rusija ne može biti meta terorističkih napada islamskih fundamentalista jer pokazuje jedinstven primjer međuvjerskog sklada i međureligijskog i međuetničkog jedinstva".

Ipak, prije tri mjeseca ruska domaća sigurnosna služba (FSB) izvijestila je da je osujetila zavjeru IS-a za napad na moskovsku sinagogu.

Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Rusi su natjerani da vjeruju da su njihovi glavni protivnici Ukrajina i "kolektivni Zapad". To je poruka koju ruske vlasti nerado mijenjaju kako bi izbjegle izazivanje sumnji javnosti o službenom narativu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()