Moskva i Peking osujetiće namjeru NATO-a

Rusija i Kina djeluju u interesu stvaranja ravnopravnog, otvorenog, inkluzivnog sistema bezbjednosti u regionu i svijetu

28.06.2023. 14:27
  • Podijeli:
NATO_REUTERS-1666110123349.webp Foto: Reuters

Rusija i Kina su u stanju da osujete opasne planove NATO-a da podijeli zajednički evroazijski prostor na mrežu "ekskluzivnih klubova" i vojnih blokova, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov.

"Ukrajinska kriza nije jedina manifestacija hegemonističkih težnji SAD i njihovih satelita. NATO, kojim rukovodi Vašington, pokušava da svojoj aktivnosti da globalnu dimenziju, stremeći da prodre u Azijsko-pacifički region i da podijeli evroazijski prostor na mrežu 'ekskluzivnih klubova' i vojnih blokova", rekao je Morgulov na Osmoj međunarodnoj konferenciji "Rusija i Kina: saradnja u novoj eri" koja se održava u Pekingu.

To su veoma opasni planovi, istakao je diplomata, dodajući da je siguran da su Rusija i Kina u stanju da zajednički osujete te opasne namjere.

"U ovom kontekstu ostaje veoma aktuelno učvršćivanje rusko-kineske spoljnopolitičke koordinacije", naglasio je Morgulov.

On je naglasio da Rusija i Kina djeluju u interesu stvaranja ravnopravnog, otvorenog, inkluzivnog sistema bezbjednosti u regionu i svijetu, sistema koji nije usmjeren protiv trećih zemalja, prenosi "Sputnjik".

"Svjedoci smo kardinalnih promjena u geopolitičkom pejzažu. Takozvani kolektivni Zapad se grčevito drži za globalnu dominaciju koja im umiče, stavljajući na kocku sudbine čitavih država i naroda. SAD otvoreno vode politiku dvostrukog obuzdavanja Rusije i Kine, proglašavajući Rusiju 'neposrednom prijetnjom', a Kinu 'strateškim konkurentom'", ocijenio je Morgulov.

On je istakao da se, za razliku od toga, Moskva i Peking zalažu za formiranje pravednijeg multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne na nekim izmišljenim pravilima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()