Latvijski šef diplomatije najavio ostavku: Letio privatnim avionima, umjesto jeftinijim

Karins je danas nakon sastanka s premijerkom Evikom Silinom najavio da će odstupiti s dužnosti 10. aprila

28.03.2024. 19:25
  • Podijeli:
Krisjanis Karins_foto_Public broadcasting of Latvia-6605a9b9a69ee.webp Foto: Public broadcasting of Latvia

Latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins najavio je da odstupa s dužnosti zbog optužbi o rasipanju javnog novca vezano uz skandal s charter letovima.

Karins je danas nakon sastanka s premijerkom Evikom Silinom najavio da će odstupiti s dužnosti 10. aprila. Parlament o njegovom nasljedniku može odlučivati već idući dan, prenosi HINA.

Karins je kritikovan zbog charter letova tokom premijerskog mandata. On je latvijsku vladu vodio od 2019. do 2023. godine, a u tom razdoblju je tridesetak puta letio privatnim avionima umjesto jeftinijim, redovnim linijama.

Ured latvijskog državnog tužioca prošle je sedmice započela istragu o mogućem rasipanju javnih sredstava.

Karins odbacuje optužbe, tvrdeći da su ti letovi bili nužni kako bi se uštedjelo vrijeme ili kako bi se što prije mogao vratiti u zemlju radi poslova vezanih za vladu.

Silina je rekla kako je Karins preuzeo političku odgovornost te da još ne zna koga će imenovati nasljednikom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()