Kina ublažava dio COVID mjera u većim gradovima

Nakon masovnih protesta u nekoliko gradova protiv politike zatvaranja u većim gradovima se ublažavaju stroga ograničenja

03.12.2022. 09:50
  • Podijeli:
kina korona reuters-1669459153027.webp Foto: Reuters

Nakon negodovanja javnosti i nedavnih protesta, kineske vlasti najavile su od subote ublažavanje mjera uvedenih zbog sprečavanja širenja COVID-19 u nekoliko velikih gradova.

"Nekoliko velikih gradova, uključujući glavni grad Peking i Tianjin na sjevernoj obali, ukida se obaveza da posjetioci pokažu negativne testove na COVID-19 prije ulaska u bilo koji trgovački centar ili javno mjesto", objavio je dnevni list "Global Times".

Stanovnici Pekinga od ponedjeljka neće morati imati potvrde da su negativni na koronavirus da bi koristili autobuse ili podzemne željeznice.

Veliki tržni centar u glavnom gradu ponovo je otvoren tokom vikenda nakon što je bio zatvoren više od nedelju dana.

"Global Times" je objavio da su i drugi gradovi kao što su Chengdu i Guangzhou na jugu Kine i Jinzhou u provinciji Liaoning ublažili neke od mjera.

Prošle sedmice u više gradova održani su masovni protesti protiv stroge politike u borbi protiv pandemije.

Protesti su izbili nakon što je 10 osoba poginulo u požaru u stambenoj zgradi u Urumqiju, zapadnoj regiji Xinjiang, koja je navodno bila pod izolacijom zbog koronavirusa.

Mnogi su tvrdili da su mjere uvedene protiv koronavirusa otežale situaciju, jer je bilo potrebno tri sata da požar bude ugašen.

Vlasti su negirale te tvrdnje, navodeći da zgrada nije blokirana i da je stanarima dozvoljeno da izađu.

Kina, s populacijom od preko 1,4 milijarde ljudi, do sada je potvrdila 331.952 slučaja COVID-19, a umrle su 5.233 osobe

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()