Kina otkrila potencijalne rezerve rijetkih zemnih minerala na Himalajima

Kako bi brzo identificirali ležišta i stekli "strateške prednosti", geolozi kineske vlade predlažu korištenje umjetne inteligencije (AI)

23.06.2023. 13:20
  • Podijeli:
himalaji-6493f81a05672.webp Foto: Pixabay

Kineski naučnici otkrili su potencijalno ogromnu rezervu rijetkih zemnih minerala na Himalajima, što bi moglo značajno poboljšati status zemlje kao globalnog dobavljača, objavio je u srijedu South China Morning Post (SCMP).

Kako bi brzo identificirali ležišta i stekli "strateške prednosti", geolozi kineske vlade predlažu korištenje umjetne inteligencije (AI), navedeno je.

Lokacija ležišta, duž južne granice Tibeta, doprinosi složenosti tekućeg teritorijalnog spora s Indijom.

Istraživački tim podržan od strane centralne vlade od 2020. godine razvija AI sistem koji je sposoban da obrađuje ogromne količine satelitskih i drugih podataka kako bi precizirao rijetke minerale na tibetanskoj visoravni.

Kineski naučnici pokrenuli su prošlog mjeseca studiju na Mount Everestu i Qinghai-tibetanskoj visoravni kako bi proučavali klimatske i ekološke promjene u regionu, uključujući efekte zapadnih vjetrova i monsuna.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()