'Kako napreduje Brexit?' Britanska politika ismijana u zemlji i inostranstvu

Zvaničnici u Washingtonu prošle su sedmice na sastancima Međunarodnog monetarnog fonda rekli da bi preokret u Londonu mogao biti korisna lekcija za visoko zaduženu Italiju

17.10.2022. 15:17
  • Podijeli:
britanski_parlament_reuters (1)-1666005227087.webp Foto: Reuters

Politička i ekonomska previranja u Britaniji dočekana su s jedva prikrivenim zadovoljstvom među proevropskim i ljevičarskim političarima u inostranstvu, a neki komentatori povlače paralele s haotičnom Italijom.

Novi britanski ministar finansija Jeremy Hunt iznijeće mjere poreza i potrošnje u ponedjeljak, dvije sedmice ranije nego što je planirano, dok pokušava zaustaviti dramatičan gubitak povjerenja ulagača u vladu premijerke Liz Truss.

"Kako napreduje Brexit?" tvitao je u subotu belgijski veteran Guy Verhofstadt, gorljivi proevropljanin. "Jedno je sigurno: nered nije počeo 2022. nego 2016.", dodao je, govoreći o britanskom referendumu za izlazak iz EU-a.

Postojao je sličan nagovještaj schadenfreuda u primjedbama španskog socijalističkog premijera Pedra Sancheza, koji je oštro osudio Trussove izvorne prijedloge za smanjenje poreza dok se britanska kriza razvijala prošle sedmice

"Neoliberalni put nije uspio u prethodnoj financijskoj krizi, stvorio je mnogo patnje i ponovno će dovesti do neuspjeha za one koji ga slijede - kao što smo upravo vidjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je španskom parlamentu.

Truss je u petak otpustila svog ministra finansija Kwasija Kwartenga kako bi ga zamijenio Hunt i ukinula dijelove vladinog ekonomskog paketa nakon što je izazvao krah na finansijskom tržištu, uključujući nagli pad vrijednosti funte.

Dok je Konzervativna stranka padala u anketama, društveni mediji bili su puni memeova i šala koje uživaju u njezinim nevoljama.

"Jeste li čuli da se Kwasi Kwarteng vratio iz prve klase u SAD-u? Očigledno ga nisu htjeli blizu poslovnog ili ekonomskog odjela", glasila je jedna šala koja je kružila na Twitteru u vezi s Kwartengovim žurnim povratkom iz Washingtona kako bi ga Truss otpustio.

'Britanija nova Italija'

Izvan Evrope, američki predsjednik Joe Biden nazvao je britanski plan da ukine najvišu stopu poreza na dohodak od 45 posto "greškom".

Biden, demokrat, često kritikuje konzervativnu ekonomsku politiku koja se povezuje s bivšim predsjednikom Ronaldom Reaganom i republikancima u Sjedinjenim Državama.

"Mislim da je ideja o smanjenju poreza za super bogate u trenutku kada se - u svakom slučaju, samo mislim - nisam slagao s tom politikom", rekao je novinarima u subotu u Oregonu.

Čak je i britanski nepokolebljivo konzervativni list Telegraph, koji je podržao referendum o Brexitu, u kolumni u nedjelju priznao da su njegovi ekonomski ciljevi propali.

"Transformacija Britanije u novu Italiju gotovo je gotova", naslov je članka u kojem se povlače brojne paralele između gospodarskog pada dviju zemalja i političke nestabilnosti.

Britanija je u posljednjih šest godina imala četiri premijera, što je novi trend sličan ozloglašenim rimskim vladama s rotirajućim vratima.

Zvaničnici u Washingtonu prošle su sedmice na sastancima Međunarodnog monetarnog fonda rekli da bi preokret u Londonu mogao biti korisna lekcija za visoko zaduženu Italiju, koja je upravo izabrala desničarsku koaliciju koja takođe obećava nefinansirana smanjenja poreza.

"Možda moramo naučiti lekciju jer ono što se dogodilo pokazalo je koliko je situacija nestabilna i koliko bismo trebali biti razboriti s našom fiskalnom i monetarnom kombinacijom", rekao je povjerenik EU za gospodarstvo Paolo Gentiloni, Italijan, na novinarskoj konferenciji ne imenujući izravno Italiju.

Drugi zvaničnici u Washingtonu bili su otvoreniji, govoreći pod uslovom anonimnosti.

"Primjer Ujedinjenog Kraljevstva o tome koliko brzo i agresivno se tržišta mogu okrenuti protiv vas vjerovatno će zadržati italijansku politiku opreznom. Siguran sam da Rim pažljivo prati šta se događa u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je jedan visoki zvaničnik evrozone.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()