Kako će utjecati na tok kampanje: Zakazana prva TV duel debata Bajdena i Trampa

Bajden i Tramp su dogovorili datume dvije izborne debate

25.06.2024. 22:00
  • Podijeli:
trump biden reuters-666c2c54e35ae.webp Foto: Reuters

Prvi TV duel američkih kandidata za predsjedničke izbore Džoa Bajdena (Joe Biden) i Donalda Trampa (Trump) zakazan je za 27. juni, javio je Institut za politiku i ekonomiiju jugoistočne Evrope (IPESE).

Bajden i Tramp su dogovorili datume dvije izborne debate. Prva će biti 27. juna, a domaćin će biti CNN. Druga je zakazana za 10. septembar, a domaćin te debate bit će ABC.

"Na tebi je, Donalde"

U trećem dijelu Vodiča za američke izbore, koji je pripremio Institut, objašnjavaju kad je nastao sistem predsjedničkih debata, ko ih organizuje, kakva su pravila, koliko utiču na rezultate izbora.

Brzi dogovor o dva datuma debata uslijedio je nakon što je šef Bijele kuće rekao da ne namjerava da učestvuje u uobičajenim jesenjim debatama u organizaciji Komisije za predsjedničke debate.

Njegov tim predložio je okršaj pred kamerama u medijskim kućama, pa je Bajden javno rekao da je prihvatio poziv CNN-a uz poruku: "Na tebi je, Donalde".

Tramp, koji je insistirao da je spreman za debatu bilo gdje i bilo kad, na svojoj društvenoj mreži Truth Social odgovorio je će biti tamo uz poruku koju izgovaraju voditelji pred početak bokserskih mečeva: "Spremimo se za tučnjavu!".

Tramp i njegov tim vjeruju da je glavni zadatak da pojačaju zabrinutost glasača zbog Bajdenovih godina i mentalnog zdravlja, dok Bajden i njegov tim smatraju da mogu da iskoriste Trampovu retoriku protiv njega i podsjete birače zašto su aktuelnom šefu Bijele kuće pružili podršku četiri godine ranije.

Najavljena debata 27. juna

Zanimljivo je da je najavljena debata 27. juna zakazana neočekivano rano. I to u trenutku kada ni jedan, ni drugi kandidat nisu formalno predsjednički kandidati svojih partija.

Prema očekivanjima, Tramp će postati republikanski kandidat nakon Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju od 15. do 18. jula. Bajden će predsjednički kandidat postati poslije Demokratske nacionalne konvencije koja će se održati u Čikagu od 19. do 22. avgusta.

Ova debata će biti različita od uobičajenih i po tome što će se na njoj sukobiti samo Bajden i Tramp, a izostat će treći kandidat Robert Kenedi, ali i po tome što neće biti gledalaca.

Inače, predsjedničke debate su relativno nova pojava u izbornom procesu u SAD. Političkih rasprava između kandidata bilo je povremeno i u 19. vijeku, ali njih nije moglo da prati mnogo ljudi, pa niti su bile obavezne, niti je bilo bilo kakvih pravila. S pojavom televizije, mnogo toga se promijenilo, pa je 1956. student Univerziteta u Merilendu Fred Kan, doseljenik iz Nemačke i veteran Korejskog rata, pokušao da organizuje debatu između Adleja Stivensona i Dvajta Ajzenhauera.

Do nje nije došlo, ali zahvaljujući ovoj inicijativi organizovane su tri debate Džona Kenedija i Ričarda Niksona 1960. godine.

Nakon okršaja Kenedija i Niksona predsjedničke debate nisu organizovane sve do 1976. Tada su se, pred kamerama, sukobili Džerald Ford i Džimi Karter. Sponzor ovih događaja bila je Liga žena glasača, koja je bila sponzor i 1980. i 1984. godine.

Kada su odustali od toga jer su kandidati pokušavali da kontrolišu svaki aspekt debate, dvije velike partije su organizovale Komisiju za predsjedničke debate i ona je bila organizator ovih okršaja kandidata sve do ove godine.

Uticaj debata na izborne rezultate

O uticaju debata na izborne rezultate često se raspravlja. Pojedini historičari i analitičari smatraju da je Džon Kenedi tesno pobijedio Ričarda Niksona nakon odličnog nastupa u prvoj TV debati 1960., da je Džerald Ford izgubio izbore 1976. zbog užasnog odgovora na pitanje o sovjetskim trupama u istočnoj Evropu tokom debate, a da je Ronaldu Reganu glumačko iskustvo iskorišteno u TV okršajima pred kamerama donijelo dva mandata.

Drugi stručnjaci smatraju da nije baš najjasnije da li nekoliko nastupa pred kamerama zaista može da promijeni mišljenje glasača, posebno u jako polarizovanom društvu.

Međutim, jasno je da debate imaju veliku gledanost. Tako je prrvi TV okršaj Bajdena i Trampa 2020. gledalo više od 73 miliona ljudi.

To je treća najgledanija debata u historiji, nakon one Klintonove i Trampove (2016. - 84 miliona) i Džimija Kartera, te Ronalda Regana s 80,4 miliona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()