Joe Biden objavio da će se kandidovati za novi mandat: Bitka za dušu nacije nije gotova

Video je započeo slikama pobune 6. januara 2021., i aktivista za prava na pobačaj koji prosvjeduju pred Vrhovnim sudom SAD-a

25.04.2023. 12:38
  • Podijeli:
Joe Biden 03 foto Reuters-64382d58742c8.webp Foto: Reuters

Predsjednik SAD Joe Biden službeno je u utorak najavio svoju kandidaturu za ponovni izbor, započinjući bitku da uvjeri zemlju da njegov rad zaslužuje još četiri godine u Bijeloj kući i da njegova dob neće utjecati na njegovu sposobnost vladanja.

U videosnimku objavljenom rano u utorak, Biden je utrku sljedeće godine opisao kao borbu protiv republikanskog ekstremizma, implicitno tvrdeći da mu je potrebno više vremena da u potpunosti ostvari svoj zavjet da će obnoviti karakter nacije.

"Kada sam se kandidovao za predsjednika prije četiri godine, rekao sam da smo u borbi za dušu Amerike. I još uvijek jesmo", govori Bidenov glas.

Video je započeo slikama pobune 6. januara 2021., i aktivista za prava na pobačaj koji prosvjeduju pred Vrhovnim sudom SAD-a.

"Pitanje s kojim se suočavamo je hoćemo li u godinama koje su pred nama imati više ili manje slobode. Više ili manje prava. Znam kakav želim da bude odgovor, a mislim da i ti znaš. Ovo nije vrijeme za samozadovoljstvo. Zato se ponovno kandidiram", govori Biden u glasovnoj naraciji.

Bidenova službena izjava prekida sve dugotrajne sumnje o njegovim namjerama i započinje natjecanje koje bi moglo prerasti u revanš s njegovim suparnikom 2020., bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

On ulazi u utrku sa značajnim zakonodavnim uspjesima, ali niskim ocjenama odobravanja, što je zagonetka koju njegovi savjetnici do sada nisu uspjeli riješiti. Već najstariji predsjednik u historiji, također se suočava s upornim pitanjima o svojoj dobi.

Objava dolazi dolazi četiri godine prije dana kada je Biden službeno objavio svoju kandidaturu za 2020. Ta je utrka postala misija vraćanja karaktera zemlje i sprječavanja Trumpa da ostvari drugi mandat.

Bidenova četvrta i posljednja predsjednička kampanja temeljit će se na sličnim temama. Baš kao što je učinio 2020., Biden se poziva na ideale nacije, posebno s avetom Trumpova povratka.

Njegov najavni videosnimak upozorava protiv "MAGA ekstremista" za koje kaže da "diktiraju koje odluke o zdravlju žene mogu donositi, zabranjuju knjige i govore ljudima koga mogu voljeti".

"Svaka generacija Amerikanaca suočila se s trenutkom kada su morali braniti demokratiju. Borimo se za naše osobne slobode. Borite se za pravo glasa i naša građanska prava. I ovo je naš trenutak", kazao je Biden.

Ali Bidenova kampanja također će se temeljiti na promicanju postignuća postignutih tokom prve dvije godine njegova predsjedništva i argumentu da mu treba više vremena da "dovrši posao".

Ne očekuje se pojava većih demokratskih protivkandidata, a Biden će vjerojatno uživati u laganom putu do nominacije svoje stranke. U utrci su samo dva izazivača: autorica Marianne Williamson i aktivist protiv vakcina i odvjetnik za zaštitu okoliša Robert F. Kennedy Jr.

Ipak, s 80 godina, Biden je najstariji predsjednik nacije. Ankete su dosljedno odražavale zabrinutost zbog njegove dobi čak i među demokratima.

Većina Amerikanaca, pa čak i većina demokrata, u nedavnim anketama pokazala je malo entuzijazma za još jednu Bidenovu kandidaturu.

Niz nadolazećih izazova, od tekućeg rata u Ukrajini do još uvijek nesigurne ekonomije, mogao bi predstavljati prepreke Bidenovu ponovnom izboru. A sada kada je moć u Washingtonu podijeljena, Zastupnički dom pod kontrolom GOP-a uvelike je raspršio nade u velika zakonodavna postignuća u dvije godine uoči glasanja 2024. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()