Iz Europola nestali tajni dokumenti: "Ovo je ozbiljan incident"

Sve se desilo još u septembru prošle godine

27.03.2024. 10:44
  • Podijeli:
Europol foto Anadolija 3-646fc9e7d23f5.webp Foto: Anadolija

Više vrlo osjetljivih dokumenata, koji su sadržavali lične podatke visokih policijskih dužnosnika nestala je prošlog ljeta iz sjedišta Europola u Hagu, gdje su trebali biti pod ključem.

U evropskoj policijskoj agenciji i dalje nemaju pojma ko ih je uzeo. Prema internoj bilješci agencije u koju je Politco imao uvid te razgovorima sa sadašnjim i bivšim osobljem, printani osobni dosjei izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle i drugih visokih dužnosnika nestali su negdje prije septembra.

"Dana 6. septembra 2023. Direkcija Europola je obaviještena da su nestali osobni papirnati dosjei nekoliko pripadnika osoblja Europola", stoji u poruci. Kada su službenici provjerili sve dokumente agencije, otkrili su da "nedostaje još dokumenata", stoji u bilješci.

O incidentu se razgovaralo u agenciji sa sjedištem u Haagu, a osoblje je razmjenjivalo bilješke o tome kako su dosjei nestali te je pokušavalo shvatiti kako se centralno evropsko policijsko tijelo uvalilo u takvu zbrku.

"S obzirom na ulogu Europola kao tijela za provođenje zakona, nestanak osobnih dosjea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja sigurnosti i tajnosti osobnih podataka", navodi se u bilješci koja je objavljena u internom komunikacijskom sistemu 18. septembra.

Europol je jedna od najvećih agencija Europske unije. Koordinira velike međunarodne istrage i operacije s nacionalnim policijskim vlastima i partnerima poput Interpola i FBI-a Sjedinjenih Država.

Dokumenti koji su nestali bili su osobni dosjei izvršne direktorice Europola De Bolle i trojice njenih zamjenika direktora, Jürgena Ebnera, Andreia Lințǎa i Jean-Philippea Lecouffea, rekla su trojica od četiri dužnosnika.

Osobni dosjei odjela za ljudske resurse (HR) mogu sadržavati informacije o prijavi za posao, obuci, datumima rođenja, bračnom statusu, uzdržavanim osobama, trenutnoj adresi i drugim informacijama koje pohranjuje HR, rekao je jedan od dužnosnika.

Nakon incidenta je suspendiran voditelj odjela za ljudske resurse u agenciji, Massimiliano Bettin, rekla su četvorica dužnosnika.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()