Istraživanje: Korona i rat u Ukrajini loše utjecali na mentalno zdravlje 62% ljudi

Situacija slična i van EU

13.05.2024. 14:10
  • Podijeli:
mentalno-zdravlje-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Čak 62 posto građana Evropske unije smatra da su na njihovo mentalno zdravlje negativno utjecali događaji poput pandemije covida i agresije na Ukrajinu, podaci su Eurobarometra, objavljeni danas na početku pete Evropske sedmice mentalnog zdravlja.

Uz pandemiju covida i rat u Ukrajini, građani EU kao uznemiravajuće događaje naveli su još i klimatsku krizu, nezaposlenost te troškove hrane i energije, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Posebno se ističe da više od polovine ispitanika posljednjeg istraživanja EU barometra (2023.), koji su imali problema s mentalnim zdravljem, nije dobilo pomoć stručnjaka.

Evropska sedmica mentalnog zdravlja obilježava se od 13. do 19. maja pod geslom "Bolje zajedno: Zajedničko stvaranje budućnosti mentalnog zdravlja", sa zadaćom podizanja svijesti, smanjenja stigme i diskriminacije te zagovaranja bolje zaštite mentalnog zdravlja.

Vezano uz podatke Eurobarometra, smatra se da je slična situacija diljem Evrope te se stoga ističe potreba za promjenom odnosa prema mentalnom zdravlju.

Ovogodišnja "Sedmica" poslužit će kao platforma na kojoj se udružuju pojedinci i organizacije diljem Evrope,  a  osim stručnjaka u proces donošenja odluka bit će uključene i osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()