Islandski vulkan ponovo izbacuje lavu, građanima naređena evakuacija

Zastrašujući snimci

30.05.2024. 12:45
  • Podijeli:
eurupcija vulkan island AP PhotoMarco di Marco via tanjug-65f6f51656f09.webp Foto: AP PhotoMarco di Marco via Tanjug

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je peti put od decembra, izbacivši crvenu lavu koja je još jednom ugrozila obalni grad Grindavik.

Ovo je dovelo do evakuacije popularne geotermalne banje Plava laguna.

Erupcija je počela u ranim popodnevnim satima, nakon niza potresa.
Iako je aktivnost počela da se smiruje do ranih večernjih sati, procenjeno je da je erupcija bila najsnažnija do sada jer je lava pucala 50 metara u nebo iz pukotine koja je narasla na 3,5 kilometara u dužinu, saopćio je islandski meteorološki ured.

Barijere izgrađene da zaštite Grindavik su odbijale lavu koja je tekla. Radnicima i svima koji su još u gradu je naređeno da napuste ovaj dio.
Termalna banja Plava laguna je jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda te je evakuisana prije nego je erupcija počela.

Grindavík se nalazi na poluotoku Reykjanes, oko 55 kilometara jugozapadno od glavnoga grada Islanda, Reykjavika.

Za vrijeme erupcije u januaru lava je progutala tri kuće na sjevernom rubu sela Grindavík, u kojemu živi 4.000 stanovnika.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()