Države EU prošle godine kupile su znatno više žitarica od Rusije nego ranijih

Nove mjere

02.06.2024. 09:30
  • Podijeli:
ukrajina-zitarice3-anadolija-1667229273465.webp Foto: Anadolija

Zemlje članice EU dogovorile su znatno više carine za uvoz žitarica, uljarica i drugih proizvoda iz Rusije i Bjelorusije. Time bi se odnosni porezi povećali do te mjere da bi uvoz robe de facto bio zaustavljen, objavile su članice u Bruxellesu.

Mjere bi trebale stupiti na snagu 1. jula.

Prema novinskoj agenciji AFP, carinska stopa za sjeme durum pšenice bit će 148 eura po toni, a 93 eura za raž i ječam. Međutim, uvoz soje i sjemenki suncokreta, naprimjer, ostaje oslobođen carine; Niska carina od 6,4 posto odnosi se na suncokretovo ulje.

Prema Vijeću 27 država članica, carine bi trebale imati "destimulirajući" učinak. Prema dosadašnjim informacijama, ruski izvoz u druge regije svijeta ne bi trebao poskupjeti zbog poreza.

Ovim potezom EU, između ostalog , sprečava "destabilizaciju poljoprivrednog sektora ruskim žitaricama", napisao je povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis na društvenim mrežama.

Osobito u siromašnijim zemljama, mjere protiv izvoza hrane nose rizik od rasta cijena - a time i uskih grla u sigurnosti hrane. Vijeće zemalja EU je, međutim, saopćilo da nove carine neće utjecati na isporuke u treće zemlje.

"Posvetili smo pažnju održavanju globalne sigurnosti hrane", rekao je povjerenik za trgovinu Dombrovskis predstavljajući svoje prijedloge.

Udruženja poljoprivrednika već nekoliko mjeseci protestuju protiv uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()