Dominacija američkog dolara neupitna, BRICS bez napretka u dedolarizaciji

Objavljen izvještaj

25.06.2024. 13:27
  • Podijeli:
shutterstock, novac pada s neba, pare, helikopter, sreća, bogatstvo, dobitak, dolari-66437c96714dd.webp Foto: Shutterstock

Američki dolar ostaje primarna svjetska rezervna valuta, a ni euro ni takozvane zemlje BRICS-a nisu uspjele smanjiti globalno oslanjanje na dolar, pokazuje nova studija Geoekonomskog centra Atlantskog vijeća.

Grupa pod imenom “Dolar Dominance Monitor” rekla je da dolar i dalje dominira deviznim rezervama, trgovinskim fakturisanjem i valutnim transakcijama na globalnom nivou i da je njegova uloga kao primarne globalne rezervne valute sigurna u bliskoj i srednjoj budućnosti.

Dominacija dolara — odnosno ogromna uloga američkog dolara u svjetskoj ekonomiji — nedavno je ojačana s obzirom na snagu američke ekonomije, strožu monetarnu politiku i povećane geopolitičke rizike, čak i u momentu kada je ekonomska fragmentacija ojačala pritisak zemalja BRICS-a da pređu na druge međunarodne i rezervne valute.

U izvještaju Atlantskog vijeća navodi se da su zapadne sankcije Rusiji koje je uvela Grupa sedam naprednih ekonomija nakon invazije Moskve na Ukrajinu ubrzale napore zemalja BRICS-a da razviju valutnu uniju, ali grupa nije bila u stanju da postigne napredak u svojim naporima za dedolarizaciju.

BRICS je međuvladina organizacija koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vijeće je saopćilo da je kineski prekogranični međubankarski platni sistem (CIPS) dodao 62 direktna učesnika u 12 mjeseci do maja 2024., što je povećanje od 78%, čime je ukupan broj direktnih učesnika bio 142 a indirektnih 1.394.

Pregovori oko platnog sistema unutar BRICS-a još su bili u povoju, ali bilateralni i multilateralni sporazumi unutar grupe mogli bi vremenom da formiraju osnovu za platformu za razmjenu valuta. Međutim, ovi sporazumi nisu bili usklađeni, jer su pregovarani pojedinačno, navodi se u izvještaju.

Napominje se da je Kina aktivno podržavala likvidnost renminbija (što je pravo ime kineske valute) putem swap veza sa svojim trgovinskim partnerima, ali je udio renminbija u globalnim deviznim rezervama pao na 2,3% sa maksimuma od 2,8% u 2022.

“To je vjerovatno zbog zabrinutosti menadžera rezervi za kinesku ekonomiju, stajališta Pekinga o ratu između Rusije i Ukrajine i potencijalne kineske invazije na Tajvan koja doprinosi percepciji renminbija kao geopolitički rizične rezervne valute”, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Euro, koji se nekada smatrao konkurentom međunarodnoj ulozi dolara, takođe je oslabio kao alternativna valuta, a oni koji su želeli da smanje svoju izloženost riziku umjesto toga su se okrenuli zlatu, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su ruske sankcije jasno stavile do znanja menadžerima rezervi da je euro izložen sličnim geopolitičkim rizicima kao i dolar. Zabrinutost oko makroekonomske stabilnosti, fiskalne konsolidacije i nepostojanja europske unije tržišta kapitala također šteti međunarodnoj ulozi eura, ističe se u izvještaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()