Da li će WHO proglasiti kraj pandemije?

Dok se čeka odluka

28.01.2023. 10:45
  • Podijeli:
kina-lockdown-covid-kovid-reuters.jpg Foto: Reuters

Međunarodni odbor stručnjaka jučer je počeo raspravu o ukidanju vanrednog stanja u javnom zdravstvu zbog koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svoju odluku bi trebala objaviti najranije u ponedjeljak.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghereyesus je istakao da je u proteklih osam sedmica zabilježeno više od 170.000 smrtnih slučajeva.

"Stvarni broj je sigurno puno veći. Ukidanje ograničenja u Kini dovelo je do naglog porasta smrtnih slučajeva u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Prošle sedmice WHO-u prijavljeno gotovo 40.000 smrtnih slučajeva, više od polovine njih iz Kine", rekao je on.

Inače, odbor treba izvijestiti Tedrosa o svojim zaključcima, nakon čega će on donijeti odluku - da li je za ili protiv ukidanja trenutnog vanrednog stanja.

Proglašenje vanrednog stanja najviši je stepen uzbune koji WHO može proglasiti. Svjetska zdravstvena organizacija se na takav korak odlučuje kako bi vlada i javnost bile upozorene.

Inače, prema podacima WHO-a, u svijetu je zabilježeno 664 miliona oboljelih te 6,7, miliona umrlih od korone, a potrošeno je 13 milijardi doza vakcina.

Podsjetimo, WHO je proglasio pandemiju u martu 2020. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()