"Čujete kako telad izdišu, dok ne uginu. Užasno je!"

Suša uzima danak

19.02.2023. 22:00
  • Podijeli:

Na polju bez prašine na sjeveru Argentine jedan farmer podiže glavu steone krave, da bi joj pomogao da se napoji vodom. Iako polaže velike nade, sumnja da će preživijeti najgoru sušu u istoriji ove zemlje u posljednjih 60 godina, ali želi da joj makar, omogući pristojnu smrt.

Trećina od 900 grla ovog argentinskog farmera je uginula, dok je istovremeno izgubio veliki dio usjeva pamuka i kukuruza.

"Čujete kako telad izdišu, dok ne uginu. Užasno je!" Gustavo Giailevra

Suša je ostavila je posljedice i na tržištu hrane, zbog čega je smanjeno snabdijevanje žitaricama, jednog od najvećih svjetskih izvoznika sojinog ulja i dobavljača pšenice i govedine.

Uticaj suše, koji se dovodi u vezu s vremenskim fenomenom La Njina, mogao bi smanjiti proizvodnju soje i kukuruza, dok je proizvodnja pšenice već prepolovljena.

Mnogi farmeri su zbog gubitka ranih usjeva kukuruza, pšenice i soje, polja zasadili pamukom, koji je mnogo otporniji na vrućinu

Ekonomski udar suše mogao bi biti razoran po proizvođače zemlje, koja je jedan od najvećih svjetskih izoznika hrane.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()