Blinken pred proizraelskom lobističkom grupom upozorio da će širenje jevrejskih naselja biti prepreka miru

Prvi američki diplomat pobrao je aplauz rekavši da je Amerika dugoročno predana Izraelu i da su sve opcije na stolu kada je riječ o sprječavanju "izraelskog neprijatelja broj jedan, Irana, da nabavi nuklearno oružje"

05.06.2023. 19:29
  • Podijeli:
Entoni Blinken_Antony Blinken_Foto Reuters (2)-64789e0958a0e.webp Foto: Reuters

Američki državni sekretar Anthony Blinken obećao je danas da će Amerika i dalje biti predana sigurnosti Izraela i rješenju izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države, ali je upozorio da će širenje jevrejskih naselja biti prepreka miru.

U govoru pred proizraelskom lobističkom grupom AIPAC, Blinken je upozorio da bi potezi za aneksijom Zapadne obale ili narušavanjem statusa quo naštetili izgledima za dvodržavno rješenje.

"Širenje naselja očito je prepreka horizontu nade kojem težimo", rekao je Blinken.

Dodao je da "slično tome, svaki potez prema aneksiji Zapadne obale, de facto ili de jure, narušavanje historijskog statusa quo na svetim mjestima, kontinuirano rušenje domova i deložacija porodica koje su živjele u tim domovima generacijama – potkopava izglede za dvije države”.

Blinken je rekao da takvi potezi "potkopavaju osnovno svakodnevno dostojanstvo na koje svi ljudi imaju pravo".

Prvi američki diplomat pobrao je aplauz rekavši da je Amerika dugoročno predana Izraelu i da su sve opcije na stolu kada je riječ o sprječavanju "izraelskog neprijatelja broj jedan, Irana, da nabavi nuklearno oružje".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()