Belgijski premijer: Evropa se ne smije bojati Trumpove pobjede

Godina je ovo u kojoj će naše demokratije i naše slobode biti testirane i stavljene na kušnju

16.01.2024. 18:04
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je danas u Evropskom parlamentu da će demokratije i slobodne vrijednosti ove godine biti na kušnji, prenosi Guardian.

U svjetlu mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, belgijski je čelnik rekao da se "Evropa ne bi trebala bojati scenarija u kojem bi ostala sama, bez značajnije pomoći SAD-a". Premijer Belgije, koja je preuzela rotirajuće predsjedanje EU, rekao je zastupnicima u Evropskom parlamentu da će u 2024. godini mnogo toga biti na kocki za Evropu i Zapad.

"Godina je ovo u kojoj će naše demokratije i naše slobode biti testirane i stavljene na kušnju. Ne samo na izborima za Evropski parlament već jednako tako i na izborima za američki Kongres i američkog predsjednika", poručio je De Croo.

Poručio je da će u slučaju Trumpove pobjede, ako 2024. ponovno donese politiku "Amerika prva", Evropa biti usamljena kao nikad dosad. "Mi kao Evropljani ne bismo se trebali bojati te perspektive, naprotiv, trebali bismo je prihvatiti."

"Trebali bismo prihvatiti tu činjenicu postavljanjem Evrope na čvršćim temeljima. Evropa koja je snažnija, suverenija, samopouzdanija. Evropa koja pruža prilike i čini razliku u životima ljudi. Moramo zaštititi naše građane, ojačati naše ekonomije te se pripremiti za zajedničku evropsku budućnost", zaključio je belgijski premijer.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()