Austrija: Želimo više stranih radnika, a manje izbjeglica

Nove mjere na pomolu

25.08.2023. 18:00
  • Podijeli:
austrija-granica-fotoprofimedia.jpg

Vladajuća Austrijska narodna stranka (ÖVP) želi uvesti mjere, poput prava na socijalnu pomoć tek nakon pet godina boravka kojima bi se promijenio profil useljenika u Austriju, što znači više onih koji dolaze zbog posla, a manje tražitelja azila, prenose austrijski mediji.

Austrija je prošle godine odobrila 21.000 zahtjeva za azilom i samo 2900 dozvola za boravak stranih radnika.

"Moramo donijeti mjere koje bi dovele do toga da magnet za useljavanje u Austriju ne bude socijalni sistem, nego tržište rada", rekla je ministrica integracije i porodice Susanne Raab (ÖVP) za dnevnik Die Presse.

Austriji su potrebni useljenici, ali je trenutno primjetan "pogrešan oblik useljavanja", dodala je.

Po njenim riječima, Austrija bi po uzoru na Dansku mogla uvesti sistem socijalne pomoći za strance tek nakon pet godina boravka u Austriji, pri čemu bi visina podrške bila povezana s uspjesima prilikom integracije, posebno učenjem jezika.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()