Amerika poziva na glasanje o prijedlogu prekida vatre u Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a

State Department

10.06.2024. 09:07
  • Podijeli:
gaza AP PhotoLeo Correa tanjug-6642fe351ed51.webp Foto: AP PhotoLeo Correa Tanjug

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju saopćile da su zatražile glasanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o prijedlogu o prekidu vatre za Gazu u tri faze.

Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri UN-u, objavio je da su zahtjev predali Vijeću sigurnosti.

Prijedlog je ranije najavio predsjednik Joe Biden, a pripremio ga je Izrael.

“Kao što smo više puta naglašavali, implementacija ovog sporazuma omogućila bi trenutni prekid vatre, oslobađanje talaca, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u prvoj fazi, hitni porast humanitarne pomoći i obnavljanje osnovnih usluga, i povratak palestinskih civila u sjevernu Gazu, zajedno sa mapom puta za potpuno okončanje krize i višegodišnjim međunarodno podržanim planom obnove”, rekao je Evans.

Dodao je da je "Izrael prihvatio ovaj prijedlog i Vijeće sigurnosti ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto".

Izvori iz UN-a su naveli da bi glasanje moglo biti stavljeno na dnevni red Vijeća sigurnosti početkom sedmice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()