Afrika na rubu sukoba širokih razmjera: Mali, Niger i Burkina Faso istupili iz EKOVAS-a

Ove države optužuju EKOVAS da nije uspio da ih zaštiti od džihadista koji su zauzeli region Sahel 2012. godine

28.01.2024. 20:31
  • Podijeli:
u-nigeriji-spaseno-skoro-100-zena-i-djece-koji-su-bili-taoci-za-dva-mjeseca.jpg

Mali, Niger i Burkina Faso istupili su iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država /EKOVAS/, optuživši ovaj blok da je postao "prijetnja" po članice.

"EKOVAS, pod uticajem stranih sila, izdao je temeljne principe i postao je prijetnja članicama i njihovom stanovništvu čiju sreću bi trebalo da osigura", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tri zapadnoafričke države našle su se na meti sankcija EKOVAS nakon što je zahtjevano vraćanje civilnih administracija nakon pučeva u Maliju 2020. godine, Burkini Faso 2022. godine i Nigeru 2023. godine.

Ove države optužuju EKOVAS da nije uspio da ih zaštiti od džihadista koji su zauzeli region Sahel 2012. godine.

"Umjesto zaštite, uvedene su ilegalne, nelegitimne, nehumane i neodgovorne sankcije zemljama koje su donijele odluku da svoju sudbinu stave u svoje ruke", navodi se u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()