Snažna poruka Hahna u Beču: Svi smo ujedinjeni u različitosti, bez obzira koliko je ko velik

UNA na licu mjesta

20.06.2024. 17:10
  • Podijeli:
johanes hahn una (3)-6674436667555.webp Foto: UNA

Austrijski evropski komesar za budžet i administraciju Johannes Hahn rekao je danas da prostor zemalja Dunavske regije jedan od najbogatijih po svim parametrima u cijeloj Evropskoj uniji.

Prednosti i prilike

Govoreći na 13. forumu zemalja Dunavske regije, na kojem prisustvuje i novinar UNE, Hahn, je naglasio da je prednost mogućnost napredovanja i prilika.

"U svijetu nema toliko regiona koji su toliko različitiji, misleći na religiju i ostalu pripadnost, što predstavlja insprirajuću silu. Moramo vidjeti kako prevesti uspješnu priču prošlosti i napisati bolju budućnost. Vjerujem da Dunavska regija može igrati važnu ulogu i biti uzor. Da bi bila moramo ulagati u saradnju. Posljednji element po meni je proširenje. Za proširenje je uvijek potrebno dvoje. Mi iz EU, zemlje članice, moramo se uključiti. Kada naši partneri počnu da ispunjavaju svoju zadaću, moramo odgovoriti na pozitivan način, poručio je te nastavio:

"Kada sam bio komesar za proširenje govorio sam da ćemo ili izvoziti stabilnost ili nestabilnost. Mislim da je to validno više nego ikad i da nas to treba voditi, naveo je Hahn te dodao da je proces proširenja dobio novu dinamiku nakon ruske agresije na Ukrajinu".

Naglašava da je u interesu Evropljana da imaju stabilnost u susjedstvu.

"Stabilnost se može jedino postići ako ima prosperiteta. Prosperitet znači blagostanje građane, narod, prilika za biznis, mogućnost da investitori idu u region, stvaraju radna mjesta, da pozivaju ljude da se vrate. Mislim da postoji nekoliko nivoa koji su odlučujući da se generira prosperitet", pojasnio je.

Ključni igrači

Na kraju je kazao da od ključnih igrača u regionu očekuje da se suzdrže ideje da svi žele "postati veći".

"Velika je ova, velika je ona. Ne želim imenovati stvari. U idućoj EU sve ove ideje su zastarjele, jer kada ste član Evropske unije, nije bitno da li je vaša zemlja manja ili veća - svi smo ujedinjeni u različitostima", zaključio je Hahn.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()