U Skoplju uhapšen sudija Vrhovnog suda zbog primanja 10.000 eura mita

"Sudija je uhapšen prilikom izvršenja krivičnog djela", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije

21.05.2024. 15:09
  • Podijeli:
suđenje, sudnica, sudija, presuda, lisice, crna hronika, sud - profimedia-6554b78f5d105.webp Foto: Profimedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije uhapsili su sudiju Vrhovnog suda Naćea Georgieva, koji se sumnjiči za primanje oko 10.000 eura mita a nakon što mu je  Sudsko vijeće Sjeverne Makedonije ukinulo imunitet.

"Sudija je uhapšen prilikom izvršenja krivičnog djela", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije.

Georgijev je uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je obećao olakšavajuće mjere u sudskom postupku protiv bivšeg načelnika općine Novosela Bore Stojčeva, koji je nedavno uhapšen zbog krijumčarenja opojnih droga.

"Sudsko vijeće je ukinulo imunitet sudiji Vrhovnog suda, kako bi se krivični postupak nesmetano odvijao; usvojilo je zahtjev za određivanje pritvora koji je podnio sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju i privremeno udaljio sudiju Vrhovnog suda s vršenja sudijske funkcije, do završetka krivičnog postupka", stoji u saopćenju.

Hapšenje vrhovnog sudije dogodilo se u trenutku kada se Sjeverna Makedonija suočava s brojnim kritikama zbog korumpiranog i neučinkovitog pravosuđa.

Sadašnji sastav Sobranja Sjeverne Makedonije krajem prošle godine odobrio je izmjene krivičnog zakonika koje su dovele do oslobađanja od krivičnog gonjenja, kao i smanjenja kazne desecima visokih funkcionera optuženih za teška krivična djela, podsjeća Radio Sloboda Europa.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()