Šta će biti sa glavnim akterom vračarske tragedije?

Da li i kakvim sankcima podliježe dječak koji tek za par mjeseci puni 14 godina

04.05.2023. 15:00
  • Podijeli:
beograd pucnjava reuters 222-6452b5d276db2.webp Foto: Reuters

Nakon nezapamćenje tragedije i prve ovakvih razmjera na Balkanu, u kojoj je dječak sa nepunih 14 godina pištoljem ubio devet ljudi i ranio šest đaka i učiteljicu, oglasili su se stručnjaci iz oblasti krivičnog prava koji su rekli da s obzirom na njegovu dob on neće krivično odgovarati jer još nema navršenih 14 godina.

Kriminolog Radomir Antonović bio je gost emisije 'Popodne' na UNA TV te je objasnio da dječaka koji je izvršio krvavi pir Zakon Srbije tretirao kao dijete, te on ne može biti krivično odgovoran.

"Ne može ni na jedan način da bude pozvan na krivičnu odgovornost, što znači da sve ovo što se desilo neće doživjeti sudski epilog. To je ono što je porazno za sve nas. Strašno je da pravda neće biti zadovoljena i da neko ko je devetostruki ubica na kraju prođe bez krivične odgovornosti", kazao je Antonović.

Na pitanje da li će dječak snositi bilo kakve posljedice za ovo što je učinio kriminolog Antonović jasno odgovara - nažalost, ne.

"Zakon djecu ne tretira kao bilo kakva odgovorna lica i ne postoji nijedna zakonom propisana mjera koja bi bila izrečena u konkretnom slučaju", jasan je Antonović.

Napominje, da dječak ima napunjen 14 godina moglo bi se pričati o nizu zakonom predviđenih mjera, a s obzirom da nije imao 14 godina, nema nijedna mogućnost da ovo djete bude odgovorno i sankcionisano.

Dakle, da prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K.K, je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Kako kažu u Tužilaštvu Beograda kazna prijeti ocu dječaka koji je počinio masakr u Beogradu. Zbog toga je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dječaka V.K. (48) određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti. Za ovo djelo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprijećena je 12 godina robije.

„Ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila jednog ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina“, kaže advokat Ristović.

Kako advokat Predrag Savić  naglašava u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost je 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj.

"U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično djelo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa", istakao je Savić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()