Sirene za uzbunu u Novom Sadu zbog ubistva Nizame Hećimović

Protest u Novom Sadu počeo je zvukom sirene za uzbunu, a potom se obratila Magdalena Rašković

21.08.2023. 19:05
  • Podijeli:
NoviSad_Gradacac_Nizama_protesti_foto_AA (4)-64e3950588f73.webp Foto: AA

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta "Novi Sad protiv nasilja" organizovale su performans u znak podrške ženama u Bosnu i Hercegovinu, koje su se u isto vrijeme okupile u velikom broju gradova. Povod za protest je nedavno brutalano ubistvo Nizame Hećimović i još dvoje ljudi iz Gradačca koje je počinio njen bivši partner.

Na Trgu Slobode, ispred Gradske kuće, postavljena su 24 para ženske obuće, kao podsjećanje na 24 femicida u Srbiji ove godine.

Protest u Novom Sadu počeo je zvukom sirene za uzbunu, a potom se obratila Magdalena Rašković.

Ona je poručila da žene Novog Sada danas daju podršku ženama u BiH jer, kako je ukazala, znaju kako je to „bojati se u vlastitom domu za svoj život i život vlastite djece“.

Podsjetila je i da se ubijena Nizama obraćala institucijama za pomoć, ali da je ta pomoć izostala, kao i da se sumnja da je infomacija o njenom skrovištu upravo potekla iz policije.

„Pogledajte, ova 24 para ženskih cipela ispred vas! Oni su ostali iza ubijenih žena. U nekim od njih, žrtve su odlazile do stanice policije, do Centra za socijalni rad, do Tužilaštva. Pomoć i zaštitu države nisu dobile, nasilnik im je presudio“, poručila je Rašković.

Istakla je da žene Novog Sada zajedno sa ženama Bosne i Hercegovine poručuju da nema hitnijeg i važnijeg posla za institucija od „suzbijanja muškog nasilja nad ženama i djevojčicama“.

„Ono je u čitavo regionu poprimilo epidemijske razmjere i predstvlja nastrašniji i najopasniji oblik naše destrukcije“, navela je Rašković.

Dodala je da je za to potrebna i promjena „starih normi, kulture i mentaliteta“ koji ženu ne vide kao ravnopravno ljudsko biće već, kako je kazala, kao predmet za „zadovoljenje muških potreba ili neplaćenu radnu snagu“.

„Mi to znamo i mi ćemo se za to oslobođenje ujedinjeno boriti“, istakla je ona.

Nakon obraćanja, prisutnima su podijeljene krede kako bi ostavili poruke podrške ženama u BiH, kao i protiv femicida.

Na trgu s ostvljene poruke: „BiH, mi smo uz vas“, „Neću biber sprej, hoću institucije“, „Ljubav ne boli“, „Stop nasilju“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()