SAD zabrinute zbog situacije na KiM, odmah ukloniti blokade

Ambasade SAD pozivaju sve na maksimalnu uzdržanost, kao i da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije

11.12.2022. 19:52
  • Podijeli:
Kosovo_barikade_REUTERS-6395f6ba57515.webp Foto: Reuters

SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i Metohije, navedeno je u zajedničkom saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini i istaknuto da oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone.

"Razumijemo da su kosovske vlasti uhapsile osobu osumnjičenu za umiješanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da se to hapšenje koristi kao opravdanje za ilegalnu blokadu puteva, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade SAD navode da očekuju prestanak "svih prijetnji nasiljem i prestanak zastrašivanja".

"Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbijede sigurnost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS)", stoji u saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini.

Ambasade su navele da odlučno osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbjednosne agencije.

"Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, kao i da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji", navedeno je u saopštenju, u kome se upućuje i poziv stranama da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi riješili pitanja od značaja.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()