Obilježen Plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini

Oko 60 posto suicida povezano s nekim oblikom depresije

16.01.2023. 22:57
  • Podijeli:
plavi_ponedeljak (1)-63c551daeceb8.webp Foto: Anadolija

Povodom „Plavog ponedjeljka“ (engl. Blue Monday), najdepresivnijeg dana u godini, udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje organizirali su akciju širenja svijesti o problemu depresije u Republici Hrvatskoj.

U akciji koja se održava na Trgu bana Josipa Jelačića građani mogu dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije, a volonteri udruge dijele poklone koje su za ovu prigodu donirali sponzori.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje i udruge Životna linija Tin Pongrac poručio je kako je Plavi ponedjeljak prilika da se ukaže na postojeći problem depresije u Hrvatskoj.

“Nije važno koji je najdepresivniji dan u godini, važno je potražiti pomoć čim se pojave znakovi depresije. Pojavnost depresije povećana je uslijed pandemijske krize i potresa koji su pogodili Zagreb, Glinu i Petrinju, a potom i rat u Ukrajini. Puno stresova je zahvatilo hrvatsko stanovništvo i stoga je potrebno da Vlada nešto poduzme kako bi se ljudima pomoglo, pri čemu je najveća potreba za psihoterapisjkom pomoći. Kombinacija lijekova i psihoterapije najbolji je način za izlaz iz depresije”, izjavio je Pongrac.

Pongrac je naveo podatak da su samo u protekloj godini u Hrvatskoj počinjena 572 suicida, dok je prosjek ubojstava na godišnjoj razini oko 30. Ističe da je oko 60 posto suicida povezano s nekim oblikom depresije.

Traženje pomoći kad je čovjek u krizi sa psihičkim, mentalnim zdravljem znak je hrabrosti i snage, a ne slabosti, zaključuje Pongrac.

Psiholog Dragan Đerfi naveo je kako su prvi simptomi depresije povlačenje u sebe, socijalna otuđenost, smanjen intere za stvari koje su prije bile zanimljive, kod školske djece sve slabije ocjene, a kod odraslih depresija se negativno odražava na obiteljski i poslovni život.

Treći ponedjeljak u siječnju od 2005. godine obilježava se u svijetu kao Blue Monday, najdepresivniji dan u godini kojeg je matematičkim izračunima odredio psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu. Prema Arnallovoj projekciji, na treći ponedjeljak siječnja ljudi osjećaju posljedice duge zime, na naplatu dolaze troškovi nastali oko novogodišnjih praznika, a isplate primanja su još uvijek na čekanju.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()