Kraken stigao u Hrvatsku!

Nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuje težu bolest

27.01.2023. 11:03
  • Podijeli:
covid-19-g1ece6f886_1920-1666252046227.webp Foto: Pixabay

U Hrvatskoj se pojavio novi soj koronavirusa Kraken, javlja HRT.

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u prošli četvrtak kako je u Hrvatskoj vjerovatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.  

"Sada ga vrlo vjerovatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i Kraken", rekao je tada Capak.

Novi sojevi Kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. "Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i Kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest", rekao je Capak. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()