Gradonačelnik pijan skrivio nezgodu: Načelnica i policajci to prikrili

Gradonačelnik Dražen Mufić uslijed vožnje pod uticajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolotraga i otišao s mjesta nezgode

20.06.2024. 14:49
  • Podijeli:
Ilustracija Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Ilustracija

USKOK je nakon sprovedene istrage pred riječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice policajaca i načelnice Jedinstvenog upravnog odjela Vrbovskog zbog prikrivanja saobraćajne nezgode koju je pod uticajem alkohola izazvao gradonačelnik tog gradića u Gorskom kotaru.

Tužilaštvo je, ne navodeći imena, izvijestilo da se sporna nezgoda dogodila 19. septembra 2019. u Vrbovskom kada je gradonačelnik Dražen Mufić uslijed vožnje pod uticajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolotraga i otišao s mjesta nezgode.

Za nezgodu su u konačnici policajci upozorenjem kaznili načelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog, Marinu Tonković, koja je na mjesto nezgode tek naknadno došla donijeti rezervni ključ službenog gradonačelnikovog automobila.

USKOK sumnja da su zamjenik načelnika Policijske stanice Vrbovsko i dvojica iz autoophodnje namjerno prikrili podatak da je gradonačelnik skrivio saobraćajnu nezgodu upravljajući službenim vozilom pod uticajem alkohola.

Policajce iz ophodnje tužilaštvo tereti da nisu osigurali mjesto nezgode te nisu obavili uviđaj, iako su znali da je u njoj učestvovalo vozilo u vlasništvu Grada Vrboskog te da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Naknadno su u prisutnosti zamjenika načelnika sproveli alkotestiranje načelnice te sastavili i potpisali neistinit zapisnik i izvještaj u kojem je navedeno da je u vrijeme nezgode službeni automobil vozila načelnica.

Zamjenika načelnika policije USKOK tereti da je za načelnicu zatražio provjeru u informacijskom sistemu MUP-a, zajedno s ostalima potpisao zapisnik i o svemu lažno izvijestio svog nadređenoga.

Time su gradonačelniku omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje saobraćajne nezgode u alkoholizovanom stanju, izvijestio je USKOK.

Nakon što je slučaj otkriven sredinom januara ove godine trojici osumnjičenih policajaca i načelnici Županijski sud u Rijeci odredio je tzv. mjere opreza kao zamjenu za istražni zatvor, prenosi "Index".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()