Ashton: Nadam se da će u naredne dvije godine zemlje Zapadnog Balkana biti dio EU

Kazala je da se nada da će u naredne dvije godine vidjeti vidjeti sve zemlje Zapadnog Balkana unutar EU

19.04.2024. 17:04
  • Podijeli:
ivica dačić, ketrin ešton, hašim tači, 19 april 2013, briselski sporazum, potpisivanje briselskog sporazuma - profimedia-6621368a1e67d.webp Foto: Profimedia

Bivša visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton istaknula je danas kako se nadala da će zemlje Zapadnog Balkana do sada vidjeti u Evropskoj uniji, ali da je to i dalje značajan izazov za sve - kako osigurati da regija napreduje na putu prema članstvu.

Kazala je da se nada da će u naredne dvije godine vidjeti vidjeti sve zemlje Zapadnog Balkana unutar EU:

“Svako treba biti oprezan i svjestan da je situacija u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana zabrinjavajuća zbog porasta populizma, uplitanja u izbore ili samo pokušaja da se te zemlje osjećaju manje sigurnima u europskoj budućnosti. Moj odgovor na to je da je to učinjeno svima nama kako bismo bili sigurni da šaljemo jasnu poruku da pripadate Evropskoj uniji. Vi ste dio Europe i moramo raditi na razumijevanju da se sve zajednice trebaju osjećati dijelom toga.”

Komentirala je i utjecaj Moskve na Zapadni Balkan.

“Čujem zabrinjavajuća izvješća o uplitanju iz Moskve. Stalno slušam izvješća, ne sam o u svojoj zemlji, nego i od nekih mojih kolega, da je stvarno dobar način da se to riješi, da zadržimo europsku perspektivu i krenemo naprijed prema vama”, poručila je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()