Sud BiH odbio žalbu SNSD-a: Glasački listić PDP-a za Dom naroda BiH je važeći, evo i šta to znači

Podsjećamo, CIK BiH krajem maja donijela je odluku da ponovo prizna glasački listić PDP-u, a na to je SNSD treći put podnio apelaciju.

24.06.2024. 16:32
  • Podijeli:
sud bosne i hercegovine, BiH, bosna i hercegovina - foto Armin Durgut Pixsell-65805fbfce4a6.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Apelaciono vijeće Suda BiH nije prihvatilo žalbu koju je SNSD podnio na odluku Centralne izborne komisije (BiH) da prizna glasački listić listi PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovu informaciju prenijelo je Oslobođenje, a ako se ona ispostavi tačnom, priznavanje listića znači da lista PDP-a sada ima 12 glasova, koliko i lista SNSD-a, pa slijedi da će se peti delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH birati ponovo, i to žrijebanjem između ove dvije liste (delegatsko mjesto trenutno pripada Snježani Novaković Bursać).

Podsjećamo, CIK BiH krajem maja donijela je odluku da ponovo prizna glasački listić PDP-u, a na to je SNSD treći put podnio apelaciju.

Ova priča sada praktično dobija sve ono o čemu su "Nezavisne novine" pisale unazad mjesec dana, a ukoliko dođe do žrijebanja i delegatski mandat ode u ruke PDP-u, po prvi put u istoriji izbornog sistema BiH CIK će biti u "neobranom grožđu" jer će morati da sprovede rezultate izbora, odnosno da oduzme mandat Novaković Bursaćevoj i dodijeli ga Nenadu Vukoviću iz PDP-a.

Međutim, CIK BiH je u problemu jer, kako smo nedavno pisali, ne znaju na koji način bi mogli da Novaković Bursaćevoj oduzmu mandat, jer u postojećem Izbornom zakonu BiH ne postoji član koji definiše kako treba da se postupi u slučaju da se jednoj listi/kandidatu oduzima mandat, da bi se dodijelio drugoj listi/kandidatu.

Problem leži i u tome da Novaković Bursaćeva nije prekršila nijedan član zakona koji propisuje kada neki izabrani funkcioner gubi mandat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()