Šta će biti sa spomenikom borcima: Sukob Vlade Đajića i Draška Stanivukovića

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka tvrdi da su opštine i gradovi u pobuni i da ih niko nije konsultovao, Stanivuković tvrdi da jeste

08.08.2023. 14:35
  • Podijeli:

Nakon što je predsjednik banjalučkog SNSD-a Vlado Đajić sa članovima svoje radne grupe za izgradnju spomen-obilježja borcima umjesto sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem održao sastanak sa predsjednikom gradske Skupštine Ljubom Ninkovićem, Stanivuković je izašao pred njih u hol Gradske uprave.

Susret je protekao u ne baš prijatnom tonu.

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka rekao je da su opštine i gradovi u pobuni, jer niko nije konsultovan, a žele da budu dio rješenja za spomenik i lolacija.

Vlado Đajić je kazao da mu je žao što spomenik nije napravljen prije.

"Treba spomenik, ali ne nekvalitetno, već na najboljoj lokaciji. Došla je dobronamjerna stručna ekipa, najavili smo se, žao mi je što nije imao hrabrosti da ih primi. On je student, bez struke.  Draško je slagao porodice da ne može nijedana druga lokacija, a može, treba da pobjede heroji koji su dali živote, a ne Draško ili ja", kazao je Đajić.

Pitao je, postoji li varijanta druge lokacije, šta kaže Zakon, može li gradonačelnik da vodi državni projekat? Sve su to pitanja na koje treba dati odgovor.

"Mi nismo kao ekipa oko Draška, ko uzme marku na ovom, neka mu je 10 koljena prokleto. Imamo mnogo primjedbi na lokaciju, na izgled", rekao je Đajić.

Darko Matijašević ističe da su popričali sa svim organizacijama iz odbrambeno-otadžbinskog rata, nisu bili konsultovani, nisu dali saglasnost.

"Sada vidimo da je Skupštinska većima donijela nelagalnu odluku, oni nisu nadležni, to smo rekli i gospodinu Ninkoviću. Nadležnost Vlade mora da bude po pitanju nacionalnog, jer je ovo nacionalno pitanje, mora se postići konsenzus", rekao je Matijašević.

Goran Latinović, profesor istorije  naglašava da piše da će biti 62 stuba. VRS je imala oko 100 brigada.

"To znači da spomenik neće biti posvećen svima. Propust je veliki. Došli smo do zaključka da bi spomenik morao da bude posvećen i policiji. Učinjena je gruba greška, nadam se da se to može ispraviti", kaze Latinović.

Novinari su konstatovali da je Dodik rekao da je to vrhunska lokacija, na šta je Đajić odgovorio: "nije to rekao Dodik"!, a novinari su uzvratili da jeste i da ima ta izjava.

"Onda je bio zaveden", zaključio je Đajić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik kazao je novinarima da su imali priliku da vide lakrdijašku politiku Đajića.

"Doktor pretura po tome kako mi se stric zove Draško ili Dragiša. U SPC je kršten kao Draško. Na spomeniku piše i jedno i drugo ime, ali evo dokle politika doseže. Ovdje je bilo sve ijedno Udruženje i 3 godine se radilo na lokaciji. Sve procedure su urađene. Nadležno ministarstvo sam kontaktirao, nije bilo zainteresovano.  Nakon razgovora sa Udruženjima, da li se iko oglasio - nije? Nisu, jer su bili na svim sastancima. Gdje su tada bili Đajić i ova njegova ekipa? Žele da nas odvedu u nacionalnu sramotu i da se šarlatanski mijenjaju lokacije. Srbin sa Srbinom se svađa", kaže Stanivuković.

Ističe da je to lokacija oko koje su svi saglasni, ništa nisam na svoju ruku uradio, samo sam vodio inicijativu.

"Išao sam od vrata do vrata gdje se trebalo obratiti. Razgovarao sam sa predsjednikom Republike i predsjednikom Vlade. Što gradi gradonačelnik, pa sazivaju vanrednu skupstinu grada? Najmanja promjena i ne samo lokacije, je novi regulacioni plan.  Ovo je košmar. Preturanje po kostima naših predaka. Oni su sami sa sobom zakazali sastanak, ne sa mnom. Tri godine niko riječ nije rekao, već lad je počela gradnja. Nema nijednog preskočenog koraka. Nema sa kim nisam od nadležnih ljudi pričao. 30 dana je u Banskom dvoru bila izložena ideja kako će izgledati, niko riječ nije rekao. Imena svih boraca su uklesana. O ovoj temi ne dam da se priča jedan dan unazad. Ova priča o peticiji, tu sam pokazao da sam konstruktivan. Meni su sjednice i rad važniji od peticije. Ako Skupština radi, to je važnije. Ako me prevare, opet se vraćam na taj prijedog. Trudio sam se da ničija imena ne spominjem iz duhovnog svijeta, ali oni znaju ko su. 

Istrajaćemo u ovome", kazao je Stanivuković, na pitanje ima li potpisane organizacije koje ovo podržavaju, rekao da ima sve.

"Svi su bili na sastancima. Imamo potpise, izjave koje smo dobili prije tri godine. Bili su na izložbi, imamo njihova obraćanja", kazao je Stanivuković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()