Poslanici usvojili rezoluciju o potrebi otvaranja pregovora između BiH i EU

Ovom Rezolucijom praktično se pozivaju institucije EU da sa BiH otvore pregovore

31.10.2023. 14:59
  • Podijeli:
parlament sjednica una (3)-64e4ad166c20a.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Rezoluciju o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o pristupanju Evropskoj uniji.

Ovom Rezolucijom praktično se pozivaju institucije EU da sa BiH otvore pregovore, ali se tokom rasprave u nekoliko navrata moglo čuti da je podrška EU u ovom trenutku samo deklarativna te da i u samoj koaliciji koja čini vlast na nivou BiH ima onih koji osporavaju evropski put.

"Imam osjećaj da se pokušava stvarati privid da smo deklarativno za evropski put i agendu, a suštinski, jedan dio ne čini napore i na jedan način zaustavlja taj evropski put", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predrag Kožul, poslanik HDZ-a u parlamentu BIH rekao je da  Rezolucija koja je usvojena može biti dodatni argument onima koji će odlučivati o statusu BiH, ali da istovremeno njenu snagu ne treba precjenjivati.

Rasprava o ovoj Rezoluciji u jednom trenuktu otišla je u smijeru ko je veći evropejac.

"Postoje oni koji jedna čekaju da bude negativan ishod ovih aktivnosti. Biti opozicija vlasti i treba i korisno je, ali biti opozicija evropskom putu otvoreno ili skriveno je stvar ličnog izbora", rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu rekao je da je dosta toga iz same Rezolucije neistinito, kao formulacija da će savjet ministara BiH, Predstavnički dom i ostale institucije predano raditi na ispunjavanju 14 prioriteta i usklađivanje propisa.

"Svi znamo da se to neće desiti", rekao je Bosić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()