Nova runda razgovora: Šta je sljedeći korak za vlasti u BiH?

Stav pregovarača Bosne i Hercegovine je ugrožen

15.04.2024. 13:20
  • Podijeli:
Dodik Sastanak Trojka Čović-65c5023e0665f.webp Foto: SRNA

Sastanak koalicije na nivou Bosne i Hercegovine očekuje se iduće sedmice. Pokušava se relaksirati situacija.

I Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH održat će hitnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda 'Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine'. Ulazimo li u još dublju krizu i šta možemo očekivati?

Stav pregovarača Bosne i Hercegovine je ugrožen. Odluke Visokog predstavnika u BiH neophodno je poništiti. Ovo je stav od kojeg predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ne odustaje.

"S druge strane stvar koja će usložniti i zaustaviti ekonomski put BiH jeste i ova priča oko Rezolucije koja se predlaže u Generalnoj skupštini", rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Odgovor 'Trojke' na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini nije došao. Politička klima u Bosni i Hercegovini, očigledno, nije ugodna. Podsjećamo na raniji stav.

"Imate svaki čas neko prepucavanje i ultimatume, koji ne mogu prolaziti na ozbiljnoj političkoj sceni. I ovo vrijeme iza nas je pokazalo, kad razgovarate onda i dođete do određenog kompromisa. Na ovaj način sigurno nismo spremni razgovarati, ali smo spremni tražiti moduse kako da izađemo iz krize", rekao je Nermin Nikšić.

Uvijek je optimističan lider HDZ-a BiH Dragan Čović. I ovaj put poziva na razgovor. Sastanak koalicije najavljuje za iduću sedmicu.

"Izazova će biti. Izjava već imamo jako puno oko događanja u Ujedinjenim narodima. Isto sam tako siguran da imamo i dovoljno unutarnje odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način. Svi oni koji se trude da na neki način uzburkaju političku scenu u BiH, ne treba im previše napora. Nije teško uzburkati", rekao je Čović.

Dodatno će uzburkati ili smiriti situaciju zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH o aktuelnoj političkoj situaciji. Ciljevi su jasni, ali očekivanja nisu velika.

"Jedina moguća opcija jeste da se ponište odluke Christiana Schmidta. Zakone i odluke koje su nametnute. Odnosno da se donese zaključak eventualno da će Predstavnički dom u najkraćem roku donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona i mi bi prihvatili sve ono što je dobro zamišljeno i bilo dogovoreno među političkim liderima", rekao je Milan Petković, zastupnik u PD PS BiH.

"Smatram da je ta tačka predložena sa jednom namjerom, a to je da se napravi uvod za sjednicu Narodne skupštine, čak su i predlagači tačke dnevnog reda u svojim izjavama nagovijestili da ne očekuju da ono što imaju namjeru predložiti može biti usvojeno", dodao je Saša Magazinović.

I tako ćemo ukrug, smatra politički analitičar Milan Bubonjić. Iz političke kampanje Bosna i Hercegovina svakako nikada i ne izlazi.

"Političari nikad ne izlaze iz kampanje. Dobrom dijelu stanovništva je svega preko glave. Dakle, i političkih opstrukcija i političkih pritisaka i manipulacija, stvaranje atmosfere straha.To je ono što, ne godinama, već decenijama možemo da svjedočimo gotovo svaki dan", kaže Bubonjić.

Iduće sedmice svjedočićemo održavanju brojnih sjednica, sastanaka, razgovora i pregovora. Po svemu sudeći, bez dogovora, piše BHRT. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()