Može li optužnica da bude prepreka za kandidaturu?

Pitali smo stručnjake

30.07.2022. 16:52
  • Podijeli:
parament_evropa_eu_mala_crop_foto_europa.eu.jpg Foto: Europa.eu

Kazneno djelo pozivanja na mržnju i nasilje, kleveta, korupcija, optužnica za pronevjeru. Kazneni postupci koji se vode mjesecima, presude koje bivaju donesene, pa neprovedene. Sve je to Bosna i Hercegovina.

Izbori se bliže, na listama će se naći razna imena, sa manje ili više 'politički korektnim' biografijama.

Pitali smo stručnjake da li eventualno podizanje optužnice protiv nekog političara može da utiče na kandidaturu, odnosno prestanak mandata?

Advokat Aleksandar Jokić kaže za UNA portal da to nije prepreka da se nečije ime nađe na izbornoj listi.

“Eventualno potvrđivanje optužnice protiv nekog lica nije prepreka da to lice bude kandidat na izborima, a tek eventualnim presuđenjem, odnosno pravosnažnošću presude na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci tom licu bi prestao mandat”, objašnjava Jokić.

Mišljenje dijeli i Vehid Šehić, pravni ekspert, bivši član CIK BiH i predsjednik Foruma građana Tuzle, te predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Ističe za portal UNA da danas na vlasti imamo ljude protiv kojih se vode krivični postupci, suđenja traju i ti političari su i dalje na funkcijama.

“To treba mijenjati i da se uvede određena politička odgovornost. Da neko protiv koga je potvrđena optužnica ne može biti ni kandidat, ni obavljati funkciju, ali te političke odgovornosti u BiH nema. Imamo ministre protiv kojih se vode krivični postupci, tako da je i to samo još jedan pokazatelj kakva je ova država”, kaže Šehić.

Dodaje da političke stranke treba da vode računa da li takve osobe stavljaju na liste i da je pri tome najveća odgovornost političkih subjekata.

Prestanak mandata prije isteka vremena

Kada je riječ o prestanku važenja mandata nekom organu vlasti, Zakon kaže da mandat prije isteka vremena na koji je izabran može da prestane:

- danom podnošennja ostavke

- ako je osoba opozvana u skladu sa zakonom

- danom smrti

- danom pravosnažnosti sudske odluke kojom je lišen poslovne sposobnosti (mentalno nesposoban)

- danom kada je izabran ili imenovan na funkciju čije je vršenje nespojivo sa funkcijom izabranog člana određenog organa, kao što je predviđeno zakonom

- ako odjavi prebivalište sa područja izborne jedinice u kojoj je upisan u Centralni birački spisak ili

- ako iz razloga utvrđenih zakonom izgubi pravo da bude biran.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()