Ko kome krade šou: Političarima u BiH, s vremena na vrijeme, šou ukradu sudije i tužioci

Zloupotreba službenog položaja. Nesavjestan rad u službi. Korištenja funkcije za ostvarivanje lične koristi. Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković

11.08.2023. 21:00
  • Podijeli:

Političarima u BiH, s vremena na vrijeme, šou ukradu sudije i tužioci. Ali, ne zbog toga što uspješno gone kriminalce već što, nerijetko, i sami završe s lisicama na rukama ili pred disciplinskom komisijom. Vjerovali ili nije, to po njih, možda, i nije tako loše.

Zloupotreba službenog položaja. Nesavjestan rad u službi. Korištenja funkcije za ostvarivanje lične koristi. Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković.

Tužioci pod supenzijom. I dalje - na platnoj listi. "Dva tužioca su suspendovana već duži period (u toku 2016. i 2017. godine) zbog pokrenutog krivičnog postupka protiv istih, dok je jedan suspendovan tokom 2022. godine.

Tužilaštvo ne može uticati na trajanje postupaka koji se vode pred sudom, međutim, navodimo činjenicu da, u skladu sa važećim odlukama, ovi tužioci ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu platu dok su pod suspenzijom", navedeno je u revizorskom izvještaju o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu. Sve po zakonu.

A zakon je tu da se poštuje.

"Navedeni tužioci su suspendovani odlukama VSTS BiH, kojima se definiše i njihov status. Isplaćivanje plata za vrijeme suspenzije, regulisano je pozitivnim zakonskim propisima. O tome ne odlučuje Tužilaštvo BiH, već je dužno postupati na temelju zakona", navode iz Tužilaštva BiH.

Ako je osnovna plata tužilaca 3.800 KM, Salihović, koji je suspendovan još 2016. godine, zaradio je do sada više od 250.000 KM, Mihajlović, suspendovan godinu dana kasnije, oko 220.000, dok je Kajmakovićeva, od prošle godine, za suspenziju nagrađana sa 35.000 KM.

"Ako je prvostepeni sud proglasio sudiju ili tužioca krivim za krivično djelo, koje im se stavlja na teret, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog tužilačkog savjeta može naložiti da se obustavi isplata plate i drugih naknada tom tužiocu.

Čak i u tim slučajevima, dakle, kao što je već među ovim tužiocima bio slučaj, gdje je donesena prvostepena presuda, odluka o tome da li će se naložiti obustava isplate plate ili ne, je na prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a", objašnjava advokat, Gorana Toljaga.

Ministarstvo pravde BiH priprema novi zakonski tekst, s čijim sadržajem, do emitovanja ovog priloga, nismo upoznati. Da li će plate suspendovanim sudijama i tužiocima biti umanjene ili ukinute - ne znamo, ali znamo šta je na snazi danas. Mukotrpan rad u BiH je plaćen nekoliko stotina maraka, dok nerad vrijedi - nekoliko stotina hiljada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()