HDZ pokušava spasiti osobe sa crne liste SAD

Za razmatranje ovog prijedloga izmjena zakona po hitnom postupku, protiv su bili, iz vladajuće koalicije, poslanici iz SDP-a

22.05.2024. 19:35
  • Podijeli:

Pojedini parlamentarci dva mjeseca bez plate.

"Svi oni koji su stavljeni na crnu listu iz različitih razloga i potreba danas nisu dobili plaću, ja nisam dva mjeseca, evo sad će treći da nisam dobio plaću. Ako misli neko da je to u redu, okej. Od čega živite? Pa dobro sada je to malo intimno pitanje od čega živim", poručio je Marinko Čavara, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Za razmatranje ovog prijedloga izmjena zakona po hitnom postupku, protiv su bili, iz vladajuće koalicije, poslanici iz SDP-a.

"Znači ne žele da se provedu temeljna ljudska prava, pravo na imovinu koja je Ustavni sud više puta presudio, onda jasno govori kako funkcionira parlamentarna većina. Izgleda da mnogi funkcioniraju na telefonski poziv iz određenih centara moći i onda vidimo da je nekome cilj da BiH ne funkcionira, nego da imaju svoj prostor kojima će upravljati", kazao je Čavara.

"Po pitanju toga da li se plata treba isplaćivati u kešu ili preko računa, cijem dostignuća institucija i da se uveo red u tome da se plata može isplaćivati na račun. Ako pitate konkretno za ovaj prijedlog koji je motivisan sankcijama SAD-a, mi smo svoj stav rekli svojim glasanjem", istakao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Koalicioni partneri iz Ujedinjene Spske i SNSD-a su podržali HDZ-ov prijedlog i hitno razmatranje.

"Postoje određeni mehanizmi, meni je žao što danas nismo mogli ući u proceduru da se zakon razmatra ali konsultujući se sa drugim ljudima mislim da je bilo potrebno izmijeniti i Zakon o platama", kaže Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

"Zakonska regulativa je bila takva da se plate isplaćuju putem banaka ali to nije Božije slovo i nije nešto što se ne može mijenjati. Mi napravimo zakon i kažemo da može kao što je nekada bilo putem SDK", ističe Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Opoziciona SDA protiv.

"Svaki zakon koji se donosi i to na brzinu iza vjerovatno ima određene namjere koje se to fino kroz tekst mogu uobličiti da vi ne bi shvatili da je to izigravanje bilo kakvih sankcija, odnosno bilo čega drugog što je trenutno na snazi", smatra Šerif Špago, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Podsjećamo u Republici Srpskoj, ovaj zakon je već stupio na snagu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()