Pahor: Države regije neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050. ako ovako nastave

Vrijeme curi...

20.04.2024. 15:52
  • Podijeli:
Borut Pahor_Anadolija-1666346790458.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kazao je da ne misli da će zemlje Zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.

Naime, na konferenciji "Prijatelji Zapadnog Balkana" Pahor je kazao da je optimizam postojao 2004. godine.

“Nisam imao osjećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće od 2030. Godine 2004. taj optimizam je postojao i ja sam to rekao. Niko ne vjeruje da će EU i države u regiji biti spremne do 2030. godine, ako nastavimo ovako ni 2050. godine regija neće biti spremna. Svi znamo da vrijeme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom dijelu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost”, rekao je Pahor.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, ponudio se kao zamjena Miroslavu Lajčaku na mjesu specijalnog izaslanika EU i naveo kako je taj dijalog stao zbog nedostatka povjerenja.

“Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo ni za Srbiju ono što im treba za budućnost”, poručio je Pahor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()